Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Οι ανυπότακτοι Παλαιχωρίτες του περασμένου αιώνα...


Οι ανυπότακτοι Παλαιχωρίτες του περασμένου αιώνα δεν είχαν ξεχάσει την 100στή επέτειο της ελληνικής επανάστασης, «εις δήμον συνελθόντες εψηφίσαντο "ένωσιν και μόνον ένωσιν"». Εδώ, πρόκειται για πάγκοινο Ψήφισμα, - η 1η σελίδα του -, με τις υπογραφές όλων των εγγράμματων κατοίκων της ηρωικής κοινότητας όπως και το "δκακτυλοπάτημα" όλων των αναλφάβητων του χωριού στις... πρόσθετες σελίδες του Ψηφίσματος.
Η φωτοσβεστική κατοχή των Οθωμανών άφησε πολλούς αγράμματους Παλαιχωρίτες, ποτέ, όμως, δεν κατόρθωσε να σβήσει το εθνικό φρόνημα και το αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων του χωριού της Πιτσιλιάς. Οι Άγιοι του χωριού - στις αγιογραφίες τους στις εκκλησίες - κρατούν σπαθιά, πολεμικά κοντάρια και αναπετούν τον αγωνιστικό ιμάντα γύρω από το λαιμό τους.
Η αγωνιστική κραυγή για ελευθερία ποτέ δεν έπαψε ν' ακούγεται βροντερή ακόμη και από το ύψος της αγχόνης του Μιχαλάκη Καραολή ή να βγαίνει ευδιάκριτη από το κρησφύγετο του Κυριάκου Μάτση "...αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας!".
Όλα τα ονόματα στο Πρακτικό του Ψηφίσματος τ' αναγνωρίζουμε. Δείτε κι εσείς τον Κυριάκο Χριστοφή Μάτση, είναι ο εκ πατρός παππούς του ήρωά μας (ο ήρωας γεννήθηκε στα 1926, πήρε τ' όνομα του παππού του).
Παλαιχώρι, 25η Μαρτίου 1921...
Μέσω Kyriacos Kouroufexis

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: