Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε! Ο Γρηγόρης ΖΕΙ!

ΑΠΟ ΤΟ "PRESS-GR"
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Είτε ζήσουμε, είτε πεθάνουμε, ένα θα είναι το έπαθλο
του αγώνα μας, για νεκρούς και ζώντας.
Η Κύπρος να γίνει Ελληνική και να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη.
Όσοι δε επιζήσουν να μην επιδιώξουν ανταμοιβές και αξιώματα,
γιατί οι υπηρεσίες στην Πατρίδα ποτέ δεν εξαργυρώνονται!
»
Γρηγόρης Αυξεντίου
, ο αγωνιστής της αθάνατης ιδέας της Ένωσης και Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ

Σαν σήμερα, 3 Μάρτη του 1957, πέφτει ηρωικά μαχόμενος ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Ο φλογερός Επαναστάτης που δόξασε την Κύπρο μας και ντρόπιασε για πάντα τους ιμπεριαλιστές!

Ο Σταυραετός του Μαχαιρά, ο «Ζήδρος», προτιμάει να πέσει μαχόμενος στο κρησφύγετο του στο Μαχαιρά παρά να παραδοθεί στα χέρια των Άγγλων κατακτητών.
Στις 3 του Μάρτη του 1957 οι Άγγλοι ανακαλύπτουν (μετά από προδοσία) και περικυκλώνουν το κρησφύγετο του Γρηγόρη και των... συναγωνιστών του (Αντώνης Παπαδόπουλος, Αυγουστής Ευσταθίου, Φειδίας Συμεωνίδης και Ανδρέας Στυλιανού) στο Μαχαιρά και του ζητούν να παραδοθεί.

Ο «Ζήδρος» τους απαντά ηρωικά, βγαλμένο από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, «Μολών Λαβέ». Ζητά από τους συναγωνιστές του να βγουν έξω για να σωθούν και ο ίδιος παραμένει μέσα στο κρησφύγετο του και αντιμετωπίζει τους κατακτητές.

Μετά από πολύωρη μάχη οι Άγγλοι στέλνουν τον Αυγουστή Ευσταθίου πίσω στο κρησφύγετο για να δει αν ο Γρηγόρης είναι νεκρός. Τους φωνάζει «τώρα είμαστε 2 ελάτε να μας πιάσετε». Οι 2 τους προσπαθούν να ροκανίσουν το χρόνο μέχρι να βραδιάσει για να δοκιμάσουν να διαφύγουν αλλά αυτό το αντιλήφθηκαν οι Άγγλοι οι οποίοι αποφασίζουν να περιλούσουν το κρησφύγετο με βενζίνη και να τους κάψουν ζωντανούς. Οι φλόγες έζωσαν τον Γρηγόρη ενώ ο Αυγουστής κατάφερε να διαφύγει με σοβαρά εγκαύματα. Τα τελευταία λόγια του Γρηγόρη ήταν προς τον συναγωνιστή του Αυγουστή λέγοντας του «Μη φοβάσαι Ματρόζο, μη φοβάσαι».

  

Όποιος στάθηκε μπροστά στα "φυλακισμένα μνήματα" μπορεί να νοιώσει το "ερώτημα":

Το 1957 θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου για να μην είσαι δούλος στους Άγγλους, για Λεύτερη Κύπρο! Το ξέχασες και έγινες δούλος της Ευρώπης και θα "διαπραγματευτείς λύση" με τον κατακτητή και τους φονιάδες του Γρηγόρη... διζωνική ομοσπονδία, διχοτόμηση για το Νησί, την κοιτίδα του Ελληνισμού;

Καμία συνομιλία, καμία διαπραγμάτευση, καμία διζωνική... Κύπρος Ενιαία Κυρίαρχη Ανεξάρτητη!

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι
σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.
Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.»
Γιώργος Σεφέρης

-

"Δεν έχω διαφυγή. Με κυνηγά ο αιχμάλωτος Πενταδάκτυλος"...

«Μου είπαν: Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανίσουν.
Είπα: Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός (...)
(...) όσος μού έμεινε χρόνος ανήκει στον αγώνα για λευτεριά και δικαίωση.
Τότε μόνο θα αναπαυθώ ζωντανός ή νεκρός,
όταν λεύτεροι πορευτούμε στον λεύτερο Πενταδάκτυλο.
Εγώ θα ξανανέβω στον Πενταδάκτυλο.
Αν δεν προλάβω να με πάτε σεις. Μου το χρωστάτε!»
Βάσος Λυσσαρίδης
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

3 σχόλια:

Γρηγορης Αυξεντιου είπε...

Αγαπημένε μας σε ευχαριστούμε για το μαρτύριο σου,όπως και όλα τα ελληνόπουλα που ταπεινώσαν τη Βρετανική Αυτοκρατορία.Τιποτα δεν πάει χαμένο.Εισαι σύμβολο πλέον του παγκόσμιου αντιαποικιακού Αγώνα, πανάξιος Έλληνας αξιωματικός.

Ανώνυμος είπε...Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ!!! ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

φαιοκοκκινος είπε...

Δεν ειπε κανεις ρε πανιβλαξ οτι δεν υπαρχει οτι δεν ειναι πανδημια λεμε ρε στοκε 0.006% θνησιμοτητα γελανε και τα δεντρα μαζι σας αντε συνεχισε να ακους τα τρομοκαναλα