Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

"Εμείς σώσαμε τα παιδιά σας αλλά εσείς σκοτώνετε τα δικά μας"...


Ελένη Σιούφτα
Το τηλέφωνο έδειχνε κλήση από Νέα Υόρκη.
Απαντώ.
Στην άλλη άκρη του ακουστικού με ρωτάει η φωνή:
-Η κυρία Ελένη Σιούφτα;
-Η ίδια, της απαντώ
-Είμαι η Λέλα Καραγιάννη, η εγγονή της... ηρωΐδας Λέλας Καραγιάννη.
Δέος.
Τα μάτια μου γέμισαν.
-Σας παίρνω για να σας ευχαριστήσω για το τραγούδι που γράψατε  με τον Μάριο Συμεού για τη γιαγιά μου, συνέχισε η φωνή.
Άρχισε ένας διάλογος που κράτησε είκοσι δύο συγκινητικά λεπτά...
Η Λέλα Καραγιάννη ήταν Ελληνίδα αντιστασιακή, αρχηγός της οργάνωσης Μπουμπουλίνα, μητέρα επτά παιδιών. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, λίγο πριν την Απελευθέρωση της Ελλάδας στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.
Το πιο συγκλονιστικό που μοιράστηκε μαζί μου η κυρία Λέλα Καραγιάννη ήταν το εξής: Όταν τερματίστηκε η Κατοχή, ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας απέστειλε την Χρυσή Δάφνη στην οικογένεια της ηρωΐδας προκειμένου να τιμηθεί επειδή είχε φυγαδεύσει και ΣΩΣΕΙ πολλούς Άγγλους στρατιώτες. Η οικογένεια δεν αποδέχθηκε τη διάκριση αυτή και μέσω της Αγγλικής Πρεσβείας το έστειλε πίσω στον Άγγλο Πρίγκιπα με επιστολή η οποία ανέφερε ανάμεσα στα άλλα "εμείς σώσαμε τα παιδιά σας αλλά εσείς σκοτώνετε τα δικά μας", εννοώντας τον απαγχονισμό των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.
Αυτά ως  χαστούκι για όλους εμάς,
που τον Οκτωβρίου του 1993 όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βρέθηκε στην Κύπρο για την 29η Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας της δώσαμε το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας για να την τιμήσουμε.
Αιαι...Κύπρος...Αιαι...

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: