Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Giuseppe Notarbartolo di Sciara και Willebrord Sluijters: Ο Δήμος Πάτμου δεν μπορεί να προστατεύσει τις παραλίες του


KALIKATSOUΕπείγουσα ηλεκτρονική επιστολή για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτμου που δεν εξαιρεί καμία παραλία της Πάτμου από την...
εκμετάλλευση, έστειλαν σήμερα Δευτέρα  1η Οκτωβρίου  οι κοι Giuseppe Notarbartolo di Sciara και  Willebrord Sluijters, αντίστοιχα από Μιλάνο και Βρυξέλλες,  στον κ. Γ. Στoϊκο, Δήμαρχο Πάτμου, Α. Γαμπιέρη, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου με   Κοινοποίηση:
Κα Χρ. Μπαριτάκη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος
Κον Φ. Παπούλια, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κον Κ. Καρρά, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας
Κον Θ. Γιαννακάκη, Συντονιστή MedisWet, WWF Ελλάς
Αναφέρουν στην επιστολή τους:  
Αξιότιμοι Κύριοι,
Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η απόφαση της 25ης Σεπτεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου, με αφορμή αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών, να μη ζητήσει ο Δήμος Πάτμου εξαίρεση αιγιαλών από διαδικασίες που αφορούν στην χρήση τους. Η απόφαση αναφέρει και λεκτικά ότι ο «Δήμος Πάτμου με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα, λελογισμένα και με θρησκευτική προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει τους αιγιαλούς και τις παραλίες μας.»
Σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου θα θέλαμε καταρχήν να αναφερθούμε στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που καταδικάζει αμετάκλητα και ακυρώνει την παράνομη κατάτμηση και δόμηση οικοπέδου στις Δίδυμες παραλίες, κατάτμηση και δόμηση που είχαν προωθηθεί από όργανα του Δήμου Πάτμου. Επομένως μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρά ότι ο Δήμος Πάτμου όσον αφορά τη χρήση των αιγιαλών πράττει «με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα».
Επίσης θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει αναφορά στις «αλυκές» για μη εξαίρεση από τυχόν αξιοποίηση του αιγιαλού. Η Δημοτική Αρχή έχει πληροφορηθεί με επιστολή αριθ. πρωτ. 62617/2308 (της 1ης Νοεμβρίου 2013) από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού (Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι όλες οι αλυκές της Πάτμου προστατεύονται ως «μικροί νησιώτικοι υγρότοποι» και ποιες είναι οι σχετικές υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/ 19.06.2012). Η προστασία ως υγρότοπος δεν επιτρέπει οικονομικές ή άλλες δραστηριότητες στις σχετικές περιοχές, όπως εξάλλου διευκρινίσθηκε και στο σεμινάριο που διενεργήθηκε το καλοκαίρι στο Ξενοδοχείο «Σκάλα» με συμμετοχή του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων. Οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου που ανοίγει το δρόμο για την μίσθωση των παραλιών στις αλυκές πρέπει επομένως να θεωρηθεί μη συμβατή με το Π.Δ. του 2012 για την προστασία των υγροτόπων.
Ήδη σε αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πάτμου, μη έχοντας λάβει κανένα μέτρο πληροφόρησης του κοινού και προστασίας σχετικά με τις αλυκές που αναφέρονται στο Π.Δ. του 2012, δεν σέβεται τις διατάξεις του ιδίου και θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Το πιο θλιβερό αποτέλεσμα είναι η κατάσταση της αλυκής Γροίκου-Πέτρα, που χρησιμοποιείται τακτικά ως πάρκινγκ μοτοσικλετών, αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς και για μοτοκρός. Εκ νέου και δυστυχώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τις περιοχές ιδικού φυσικού κάλους του νησιού, ο Δήμος Πάτμου δεν δείχνει μέχρι στιγμής κανένα σεβασμό στη νομιμότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή Νότιας Πάτμου προστατεύεται από την εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως περιοχή «Natura2000», διότι συμπεριλαμβάνεται στον αναθεωρημένο Εθνικό Κατάλογο των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR4210033 (βλ. κοινή υπουργική απόφαση, ΦΕΚ B 4432/15.12.2017). Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την περιγραφή της ζώνης οι αλυκές της Πέτρας και του Διακόφτι είναι μέρος αυτής της περιοχής.
Ως εκ τούτου σας ζητάμε:
- την άμεση ανάκληση της από 25 Σεπτεμβρίου 2018 προαναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου ως μη συμβατή με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, και την επανασυζήτηση του σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών βάσει την αρχική εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου,
- την άμεση λήψη των απαιτούμενων από το προαναφερόμενο Π.Δ. του 2012 μέτρων προστασίας όλων των αλυκών της Πάτμου,
- τον πλήρη σεβασμό όλων των προστατευόμενων περιοχών της Πάτμου και των σχετικών διατάξεων της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και επομένως τον αποκλεισμό στις περιοχές Natura2000 και στους υγροτόπους της Πάτμου της ανάπτυξης οποιασδήποτε δραστηριότητας που δεν είναι συμβατή με την σχετική νομοθεσία.
Giuseppe Notarbartolo di Sciara, Πάτμο/Μιλάνο
Willebrord Sluijters, Πάτμο/Βρυξέλλες
"patmostimes"
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: