Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008

ΧΑΛΕΝΤ ΜΕΣΑΑΛ: «Η επιστροφή είναι νόμιμο δικαίωμα»

Κυριακάτικη "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 30 Νοέμβρη 2008

ΧΑΛΕΝΤ ΜΕΣΑΑΛ
«Η επιστροφή είναι νόμιμο δικαίωμα»

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑ *

Μέτρα ασφαλείας που δεν έχουν τίποτα το κοινό με όσα βλέπουμε σε αστυνομικές-κατασκοπευτικές ταινίες. Επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι θα γίνει συνάντηση. Δεν γνωρίζεις ώρα, τόπο... νομίζεις ότι είναι ανοργάνωτοι. Δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται να συναντήσεις τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη, φυσικά για τους Δυτικούς, το Ισραήλ και για ορισμένες αραβικές χώρες. Σε καλούν να είσαι έτοιμος στις 8 το βράδυ κι εκείνη την ώρα σου λένε πως στάθηκε αδύνατον να γίνει η συνάντηση. Λίγο αργότερα σου λένε ότι τελικώς... θα γίνει. Πότε, πού, πώς; Αναπάντητες ερωτήσεις. Στις 9 το βράδυ με έκπληξη ανακαλύπτεις ότι η συνάντηση με το μυθικό Χάλεντ Μεσάαλ θα γίνει, και μάλιστα σε χώρο του συνεδρίου!
Τα μέτρα ασφαλείας κατανοητά, αφού ο Χάλεντ Μεσάαλ είναι ο πρώτος στόχος των Ισραηλινών και των Αμερικανών. Δεν μπορείς να ξεχάσεις ότι ο προηγούμενος αρχηγός της Χαμάς δολοφονήθηκε με πύραυλο που ανατίναξε εν κινήσει το αυτοκίνητο που τον μετέφερε.
Ενας άνθρωπος γλυκύτατος, που το χαμόγελό του και η ευγένειά του σε σκλαβώνει. Τα δυτικά ΜΜΕ τον εμφανίζουν ως τέρας, δολοφόνο, τρομοκράτη. Συντροφιά μας το τσάι και λίγα μπισκότα...
Πολλά ερωτήματα και δεν διστάζει ν' απαντήσει σε όλα!
*Πώς βλέπει ο αρχηγός της Χαμάς το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων στα εδάφη τους;
- Δεν θα διαπραγματευτούμε κι ούτε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των Παλαιστινίων για επιστροφή. Αυτό το δικαίωμα είναι αναφαίρετο και δεν παραχωρείται. Πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα, τόσο ατομικό, όσο και συλλογικό. Το εγγυούνται οι διεθνείς νόμοι και οι συνθήκες.
*Μπορούν να συζητηθούν προτάσεις, που έγιναν από ΗΠΑ και Ισραήλ, για ποσόστωση (20% - 25%) στο ζήτημα της επιστροφής;
- Η πίστη στο δικαίωμα της επιστροφής είναι μια προτεραιότητα του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να υπερασπίσει αυτό το δικαίωμα και είναι υποχρέωσή της, τόσο ανθρωπιστικού όσο και πολιτισμικού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε συμβιβασμούς ή αναβολές γι' αυτό μας το νόμιμο δικαίωμα.
*Πώς θα αντιδράσετε;
- Η πιο αποτελεσματική αντίδραση είναι η αντίσταση. Πρόκειται για την πιο σύντομη οδό ώστε να υπάρξει εγγύηση για την επιστροφή των Παλαιστινίων. Ο παλαιστινιακός λαός εκδιώχθηκε από τις σιωνιστικές δυνάμεις με τρομοκρατικές μεθόδους, με δολοφονίες, με σφαγές. Κι αυτό είναι έγκλημα εθνοκάθαρσης εναντίον της ανθρωπότητας. Η ευθύνη βαραίνει και τις διεθνείς δυνάμεις, που υποστήριξαν και υποστηρίζουν και που στηρίζουν το σιωνιστικό σχέδιο. Εμείς θα ενεργοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς, όλα τα πολιτικά, νομικά, οικονομικά εργαλεία για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας για επιστροφή.
*Πώς εκτιμάτε το αμερικανικό βέτο για ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες;
- Δεν έχουν ειλικρινή διάθεση για διάλογο, αλλά στοχεύουν να μας βγάλουν από το πολιτικό παιχνίδι. Ούτε το δημοκρατικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν σέβονται κι εμείς με τη διαφθορά δεν έχουμε καμία σχέση.
*Για εσάς, ποια είναι η βασική προϋπόθεση για τη λύση του Παλαιστινιακού;
- Η είσοδος σε μια λύση του Παλαιστινιακού περνάει από την επίλυση του δικαιώματος των προσφύγων. Κάθε άρνηση στο δίκαιο αίτημά μας επιφέρει τριγμούς στην ίδια την παλαιστινιακή υπόθεση.
Μια συζήτηση που φθάνει τις δύο ώρες. Οι λέξεις, οι φράσεις που προφέρει ο Χάλεντ Μεσάαλ σε μαγεύουν. Τίποτα το εξτρεμιστικό, το περίεργο, το τρομοκρατικό. Νοήματα που συνεπαίρνουν το μέσο συντηρητικό πολίτη της Ευρώπης.
Κι αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να είναι καταζητούμενος από τους πολιτισμένους της Δύσης!
Γιατί άραγε, για 60 χρόνια βίαιης και σκληρής κατοχής της Παλαιστίνης, για το δικαίωμα ενός λαού να επιστρέψει στα σπίτια του και τη γη του και παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, η Δύση «κατασκευάζει» τρομοκράτες για να καλύψει την ένοχη σιωπή της; Γιατί οι πολιτισμένοι Δυτικοί δεν συγκινούνται, όταν σήμερα στην αποκλεισμένη Γάζα πεθαίνουν παιδιά από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων; Ποιοι και γιατί επιβάλλουν την παραπληροφόρηση;
Αναχωρώντας από τη Δαμασκό νιώθεις ότι σήμερα δεν δοκιμάζεται η αντοχή στην αντίσταση του λαού της Παλαιστίνης, αλλά η ανθρωπιά μας. Νιώθεις γιατί είσαι στο πλευρό της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης!
* Ο ΝΙΚΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ είναι συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στη Δαμασκό το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Κυριακάτικη "Ελευθεροτυπία", 30 Νοέμβρη 2008
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

3 σχόλια:

marianaonice είπε...

"Αναχωρώντας από τη Δαμασκό νιώθεις ότι σήμερα δεν δοκιμάζεται η αντοχή στην αντίσταση του λαού της Παλαιστίνης, αλλά η ανθρωπιά μας. Νιώθεις γιατί είσαι στο πλευρό της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης!"

Πολύ σωστό αυτό!!!
Οι Εβραίοι όμως και το σιωνιστικό τους σχέδιο είναι διεθνώς αλώβητοι!!
Ξέρεις ακόμη και ο Πλεύρης υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους έναντι των Εβραίων, αλλά και αυτόν τον κάθισαν στο σκαμνί με ένα νόμο του 1979 περί ρατσισμού που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί!!
Μερικά αποσπάσματα από την ανάρτησή σου είναι σαν να τα διάβασα στο βιβλίο του "Εβραίοι όλη η αλήθεια"!
Δεν έχει σημασία λοιπόν καμιά φορά που ανήκει κάποιος αλλά τι αλήθειες λέει!!

Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου αυτή!

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτική συνεντευξη Νίκο...
συγχαρητήρια.. δείχνεις τον δρόμο για άλλη μια φορά..
Μανώλης Δημελλάς

Ανώνυμος είπε...

Μάγγα είσαι άπαικτος