Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008

Πυρηνική ενέργεια: όποιος είναι υπέρμαχος, δεξιός ή «αριστερός», υποκρίνεται

Πυρηνική ενέργεια:
όποιος είναι υπέρμαχος, δεξιός ή «αριστερός», υποκρίνεται ότι αγνοεί:
1. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής και είναι επικίνδυνη για εγκληματικές καταστροφές
Οι πιο πρόσφατες «καταστροφές»:
- Το 1979, στο Harrisburg της Πενσυλβάνιας – ΗΠΑ, είχαμε πυρηνικό ατύχημα, υπερχείλιση, «τήξη του πυρήνα».[1]
- Στις 26 Απρίλη 1986, το Τσερνομπίλ στην Ουκρανία,[2] με εκατοντάδες χιλιάδες καρκίνους και λευχαιμίες μέχρι σήμερα, 1.000 στρατιώτες, που πήραν μέρος στην επιχείρηση για την μη εξάπλωση του κινδύνου, τη ραδιενεργό μόλυνση 30 εκατομμυρίων πολιτών από το νερό. Σήμερα, στις όμορες περιοχές του Τσερνομπίλ, τα 2/3 των ενηλίκων κατοίκων και το 50% των παιδιών έχουν προσβληθεί από καρκίνους θυρεοειδούς και διπλασιάζοντα με ταχύτατους ρυθμούς οι τερατογεννήσεις.
- Το 2002, στο Οχάιο – ΗΠΑ,[3] είχαμε κι εκεί πυρηνικό ατύχημα, υπερχείλιση, «τήξη του πυρήνα».
- Το 2004, στο Sellafield – Αγγλία,[4] είχαμε τη διαρροή 160 κιλών πλουτωνίου, που αποκαλύφθηκε 8 μήνες μετά το «ατύχημα».
Από το 1995 μέχρι το 2005, είχαμε μια σειρά πολύ σημαντικών «ατυχημάτων» στα “υπερσύγχρονα” πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας (επισήμως 7 νεκρούς και χιλιάδες που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια). Το σημαντικότερο «ατύχημα» στην Ιαπωνία, συνέβη το 1999 στην Tokaimura (επισήμως νεκρούς 2 εργαζόμενους, 3 βαριά προσβεβλημένους από ραδιενέργεια και 119 με μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας).[5] Και το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο πυρηνικό εργοστάσιο έκλεισε στις 16 Ιούλη 2007, λόγω βλαβών που οφειλόταν σε σεισμικές δονήσεις![6]
Η απόσταση μια χώρας από τον τόπο λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επικινδυνότητα από τη δολοφονική πυρηνική ενέργεια.
Τα πυρηνικά εργοστάσια στην αυλή μας αποτελούν βόμβα έτοιμη να εκραγεί και ο πολιτικός κόσμος σωπαίνει![7]

2. Μετά από 50 χρόνια λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων, δεν έχει ακόμη εξευρεθεί τόπος για τα πυρηνικά απόβλητα
Που «αποθηκεύονται» πυρηνικά απόβλητα 50 χρόνων;
Στον πλανήτη υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι πυρηνικών «απορριμμάτων». Εξ αυτών 250.000 τόνοι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ραδιενέργεια και σε πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι ΗΠΑ, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν επενδύσει στην έρευνα «αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων», επισήμως, 8 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να έχει βρεθεί «λύση».
Στη γειτονική μας Ιταλία, η απόφαση της κεντροαριστερής κυβέρνησης[8] να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου για «φθηνή» ενέργεια, στο Scanzano,[9] στη Ματέρα του Ιονίου Πελάγους, απορρίφθηκε με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ από τον ιταλικό λαό (80%), στις 8 Νοέμβρη 1987.
Όμως, το Δημοψήφισμα και η παύση των εργασιών στη σεισμική περιοχή του Scanzano, είχε τις επιπτώσεις της… Το 2005, η ιταλική κυβέρνηση επένδυσε 674 εκατομμύρια € και ανάθεσε στην εταιρία “Sogin” την αποθήκευση των ραδιενεργών «απορριμμάτων», αποτέλεσμα της γελοίας απόφασης για πυρηνικό εργοστάσιο.
Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να αναφερθούν τα επίσημα στοιχεία των διεθνών επιστημονικών οργανισμών: το πλουτώνιο παραμένει με υψηλούς δείκτες ραδιενέργειας για 200.000 χρόνια! Το ουράνιο (αυτό με το οποίο βομβάρδισε η πολιτισμένη Δύση τα Βαλκάνια), παραμένει με ισχυρή ραδιενέργεια για 238 εκατομμύρια χρόνια!
Αυτή την περίοδο στην Ιταλία, τόσο η «κεντροδεξιά» όσο και η «κεντροαριστερά», αυτές τις ημέρες, συμφωνούν στην αναγκαιότητα «επανεκτίμησης» των αποφάσεων του Ιταλικού Λαού, με πρόσχημα την άνοδο του πετρελαίου. Συμφωνούν για την αναγκαιότητα κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής «φθηνής» ενέργειας.
Αλλά, και στην Ελλάδα υψώνονται «φωνές» σ’ αυτή την κατεύθυνση (δεν είναι μόνον ο Σουφλιάς που θεωρεί «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια).
Το πρόβλημα για την Ελλάδα (πόσο λείπουν στην πατρίδα μας πολιτικές δυνάμεις με ελάχιστες ανησυχίες), είναι ότι η κυβέρνηση του καβαλιέρε έχει επιλέξει εκ νέου το Scanzano![10]
Σε λίγο θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τα πυρηνικά εργοστάσια της Τουρκίας στο Αιγαίο και της Ιταλίας στο Ιόνιο!
Όταν κι εδώ αρχίσει η ευαισθητοποίηση (τα κόμματα ακόμη δεν έχουν θίξει το ζήτημα και μάλλον δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, λόγω των κοπιαστικών διεργασιών τους για άλλα καυτά λαϊκά προβλήματα), θα βρεθούμε προ εκπλήξεων!
Ο πολιτικός κόσμος, συνεπικουρούμενος από δήθεν προοδευτικούς «επιστήμονες» (θα βρεθούν και πάρα πολλοί πανεπιστημιακοί, αλλά και «οικολόγοι»), για να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ – όπως μειώθηκαν τόσα άλλα τιμολόγια με τις ιδιωτικοποιήσεις –, για να πάψει η «εξάρτηση» από το πετρέλαιο, θα αρχίσουν να μιλούν για νέες και ασφαλείς τεχνολογίες, πράσινες αναπτύξεις κ.α.π.
Βέβαια, δεν θα μας πουν ότι όλοι αυτοί είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και χρηματοδοτούμενοι (μαύρο και μη μαύρο χρήμα) των εταιριών με την τεχνολογία για την κατασκευή των εργοστασίων του θανάτου!

3. Δεν υπάρχει «ασφαλής και καθαρή» πυρηνική ενέργεια 4ης γενιάς
Οι πυρηνικοί σταθμοί «3ης γενιάς», αυτοί που κατασκευάζουν οι Τούρκοι και προγραμματίζει ο Μπερλουσκόνι, θα έχουν διάρκεια ζωής (δόκιμος όρος θα ήταν «θανάτου»), μεγαλύτερη από τους ήδη λειτουργούντες παγκοσμίως, που είναι 2ης γενιάς.
Πάντα, χωρίς να έχει βρεθεί λύση για τα πυρηνικά απόβλητα και την λεγόμενη «εσωτερική ασφάλεια» των σταθμών: αυτόματη διακοπή σε περίπτωση ατυχήματος.
Και τώρα όλοι οι «ειδικοί» μας μιλούν για τη «γέφυρα» προς μια «τέταρτη γενιά», που υπόσχεται «απόλυτη ασφάλεια, χωρίς διασπορές, με ελάχιστα απόβλητα και λιγότρο επικίνδυνα…»
Αλλά, η πυρηνικοί σταθμοί 4ης γενιάς δεν υπάρχουν και προβλέπονται μετά το 2030!
Επενδύουν με παραμύθια τις σημερινές τους κατασκευές, πάντα για τα κέρδη και αδιαφορώντας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον!
Τι πολιτικοί ηγέτες μας κυβερνούν!

4. Είναι κατασκευασμένο ψέμα το ότι «μόνον με την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη
Για να υπάρξει μια σοβαρή μείωση αερίων υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει να κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός κάθε 10 ημέρες, τουλάχιστον 35 ετησίως για τα επόμενα 60 χρόνια. Έτσι, με 2.000 νέα πυρηνικά εργοστάσια, θα έχουμε μόνον μια συνεισφορά της τάξης του 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.
Υπάρχει τέτοιος άρρωστος εγκέφαλος που μπορεί να πιστέψει σε κάτι τέτοιο;
Σήμερα, η παγκόσμια τάση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας πλέει τα λοίσθια.
Για να διατηρηθούν η ισχύς των υπαρχόντων 435 πυρηνικών εργοστασίων στον πλανήτη (ήδη έκλεισαν 117), χρειάζονται 70 νέα πυρηνικά εργοστάσια έως το 2015: δηλαδή, πρέπει να κατασκευάζεται 1 το μήνα. Και 192 έως το 2025: δηλαδή, η κατασκευή ενός κάθε 18 ημέρες!
Μια τέτοια κούρσα θανάτου, όχι για να έχουμε την παραγωγή του 20% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μόνον του 6,5% των συνολικών αναγκών σε ενέργεια.
2.000 επιστήμονες του IPCC (ΟΗΕ),[11] πιστοποίησαν το 2007: «Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να σταματήσει τον πυρετό του πλανήτη».
Τέλος, ο πλήρης κύκλος (εξαγωγή και ¨εμπλουτισμός» του ουρανίου, κατασκευή και αποσυναρμολόγηση ενός πυρηνικού εργοστασίου), παράγει πολλαπλάσια αέρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, από τις συμβατικές τεχνολογίες.

5. Το ουράνιο, όπως και το πετρέλαιο, εκλείπουν και πρέπει να κάνουμε εισαγωγές
Η Ελλάδα δεν έχει ουράνιο (εκτός αν αληθεύει ότι σχεδιάζονται «επενδύσεις» δολοφόνων στην Καβάλα).[12]
Έτσι, θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγές από Ρωσία, Νιγηρία, Ναμίμπια, Καζακστάν, Αυστραλία ή Καναδά.
Αλλά, σύμφωνα με την Atomic Energy Agency – IAEA (ΟΗΕ),[13] τα αποθέματα ουρανίου θα εκλείψουν δραστικά από το 2030. Ήδη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό του ΟΗΕ, η εξόρυξη των αποθεμάτων, το 1991 έφθασε την κορωνίδα. Και εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η φθίνουσα πορεία είναι σε επιτάχυνση, αφού γίνεται και στρατιωτική χρήση: οι βόμβες που φιλοδωρεί στον πλανήτη η αυτοκρατορία (Βαλκάνια, Ιράκ, Αφγανιστάν…).
Όσον αφορά τη ζήτημα της «φθηνής» ενέργειας, ο μύθος καταρρίπτεται από τις ίδιες τις τιμές της θεοποιημένης «ελεύθερης αγοράς»: τη δεκαετία του 2000, η τιμή δεκαπλασιάστηκε από 7 σε 75 δολάρια τη λίβρα (επίσημα στοιχεία 2001 – 2007).

- Αφού δεν ανησυχούν οι πολιτικοί μας ηγέτες
- Αφού εντείνονται οι αγωνιώδεις φωνές έγκριτών πανεπιστημιακών και δη «αριστερών» για την αναγκαιότητα πυρηνικής ενέργειας
- Αφού η Τουρκία και η Ιταλία μας «περικυκλώνουν» με το θάνατο
- Αφού οι διεθνείς νταβατζήδες της δημοκρατίας (την κατάντησαν πόρνη), οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, χώρες της ΕΕ… βομβαρδίζουν παντού στον πλανήτη με βόμβες ουρανίου, για να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μήπως πλησιάζει η ώρα ν’ ανησυχούμε;

Νίκος Κλειτσίκας
(http://www.nikosklitsikas.gr/)

[1] - HARRISBURG - THREE MILE ISLAND - NUCLEAR ACCIDENT – 1979:
(http://www.harrisburg.de.vu/)
- Life Magazine May 1979, pp.23-30:
(http://www.mindfully.org/Nucs/TMI-LifeMay79.htm)
- Three Mile Island accident:
(http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Mile_Island_accident)
[2] - Twenty years after a nuclear reactor exploded, blanketing thousands of square miles with radiation, the catastrophe isn't over:
(http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/0604/feature1/)
- Where is Chernobyl, which areas were contaminated by radiation, how is the contamination measured?:
(http://www.chernobyl.info/index.php?navID=2)
- Health Effects: World Health Organization:
(http://www.who.int/ionizing_radiation/chernobyl/who_chernobyl_report_2006.pdf)
[3] Nuclear Terror Near Toledo:
(http://www.commondreams.org/views02/0329-04.htm)
[4] - Sellafield status update: Pile 1 decommissioning plans moving slowly but steadily forward:
(http://www.bellona.org/english_import_area/energy/nuclear/sellafield/37480)
- Sellafield 'slow motion Chernobyl' – Greenpeace:
(http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/190301.stm)
[5] - Tokaimura criticality accident, Japan:
(http://www.eoearth.org/article/Tokaimura_criticality_accident,_Japan)
- Criticality accident at Tokaimura Japan on 30 September 1999:
(http://www.srp-uk.org/servtok.html)
- Tokaimura: Accident Waiting to Happen (http://www.radjournal.com/news/japan1.htm)
[6] Σίβυλλα: «Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα και την «άφιξη» της πυρηνικής ενέργειας στο κατώφλι μας», 15 Ιούλη 2008: (http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/07/blog-post_15.html)
[7] στο ίδιο.
[8] Στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ciriaco De Mita (13/4/1988-22/7/1989), συμμετείχαν – υπέρμαχοι της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου – 8 σοσιαλιστές υπουργοί, 19 σοσιαλιστές υφυπουργοί, ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 3 σοσιαλδημοκράτες και υπουργοί και 3 υφυπουργοί.
[9] Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου: http://www.comune.scanzanojonico.mt.it/
[10] http://www.peacelink.it/ecologia/a/25321.html
[11] http://www.ipcc.ch/
[12] - Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά, αλλά εθνική συνείδηση-1:
(http://www.antinews.gr/?p=1936)
- Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά, αλλά εθνική συνείδηση-2:
(http://www.antinews.gr/?p=1973)
- Περί πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα!:
(http://arismentizis.blogspot.com/2008/07/blog-post_06.html)
[13] http://www.iaea.or.at/
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: