Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008

Τα ΜΜΕ και η τιμή του πετρελαίου

Τα ΜΜΕ και η τιμή του πετρελαίου

Σίγουρα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Αλλά, δεν είναι κατανοητό γιατί τα ΜΜΕ μιλούν συνεχώς και αδιάκοπα για την τιμή του πετρελαίου με βάση το δολάριο. Μήπως οι χώρες της Ε.Ε. (και η Ελλάδα) δεν έχουν ως μετρικό σύστημα το Ευρώ, αλλά είναι αποικίες των ΗΠΑ;
Η τιμή του βαρελιού πετρελαίου είναι 139 δολάρια ΗΠΑ κι αυτό σημαίνει 0,54 ευρώ το λίτρο, αφού ένα βαρέλι περιέχει 159 λίτρα και για 1 ευρώ απαιτούνται 1,57 δολάρια.
Έτσι, του τελευταίους 3 μήνες η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου αυξήθηκε από τα 110 σε 139 δολάρια (+26,5% περίπου), αλλά στην πραγματικότητα η αύξηση σε ευρώ είναι από 0,44 σε 0,54 ευρώ (+22,5%).
Όμως, τα ΜΜΕ ποτέ δεν κάνουν αναφορά οι συγκρίσεις στην τιμή με βάση το ευρώ, αποκλείοντας τον πολίτη από την ενημέρωση και που σίγουρα (μόνο σε επίπεδο μαζικής ψυχολογίας;) αυτό το 4% (δεν είναι καθόλου αμελητέο) κυριολεκτικά εξαφανίζεται.
Η πραγματική αύξηση (ή μείωση) του πετρελαίου – ουσιαστικά λόγω ευρώ – κυμαίνεται πάντα στο 15 μηνιαίως. Ωστόσο τα ΜΜΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ως νομισματικό μέτρο σύγκρισης το αμερικανικό νόμισμα.
Νομίζω πως δικαιούμαστε ν’ αναρωτιόμαστε για το δημοσιογραφικό επίπεδο και στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει λόγω αποικιοκρατικών αντιλήψεων, σκοπιμοτήτων ή από άγνοια και ανοησία;

Νίκος Κλειτσίκας
http://www.nikosklitsikas.gr/
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγκρίνοντας την τιμή πετρελαίου ανά λίτρο για τους 3 τελευταίους μήνες έτσι είναι.

Συγκρίνοντας όμως για μεγαλύτερο διάστημα, από το 2000 για παράδειγμα, η αυξηση είναι ακόμη πιο μικρή αν λάβουμε υπόψη ότι το 2000 η τιμή ανά λίτρο ήταν 0,45 € ενώ σήμερα είναι 0,54 €, δηλαδή έχουμε μία αύξηση για ολόκληρη την οκταετία μόλις 0,09 €.
(ισοτιμία το 2000 1$ = 1,2€ με τιμή βαρελιού τότε 60$)

Και αυτό αφορά μόνο το πετρέλαιο και απο κεί και ύστερα η συνολική επιβάρυνση απο τα 9λεπτά για όλα τα άλλα αγαθά είναι μηδαμινή.