Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008

Χάθηκε και η Ρώμη!


Μετά τη θριαμβευτική νίκη του Silvio Berlusconi (βλ. Ιταλικές εκλογές 2008. Μάθημα ιστορίας: ο θρίαμβος του Berlusconi και η ήττα της αριστεράς: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/04/2008-berlusconi.html και Το τέλος της ιταλικής κεντροαριστεράς?: http://www.nikosklitsikas.gr/apopsi_12.html), σήμερα χάθηκε και η Ρώμη!
Στο σημερινό δεύτερο επαναληπτικό γύρο η δεξιά κατέκτησε το Δήμο της Ρώμης. Ο πρώην φασίστας Gianni Alemanno, ο ηγέτης της πιο ακροδεξιάς τάσης του νεοφασιστικού κόμματος Alleanza Nazionale (Εθνική Ενότητα), με 53,66% συνέτριψε τον Francesco Rutelli, υποψήφιο του νέου κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος, που έλαβε 46,34%.
Η δεξιά κατέκτησε για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας (2 Ιούνη 1946) την αιώνια πόλη.
Για πρώτη φορά, ένας κληρονόμος του φασισμού κάθισε στην πολυθρόνα του Campidoglio.
Ο κεντρώος υποψήφιος έχασε περισσότερους από 100.000 ψήφους, που είχε λάβει στον πρώτο γύρο. Οι λαϊκές συνοικίες, οι βιομηχανικοί εργάτες, οι φτωχοί, επέλεξαν τη σταθερότητα της δεξιάς, αφού οι δύο τελευταίοι αποτυχημένοι δήμαρχοι της Ρώμης (Walter Veltroni και Francesco Rutelli) διαχώρισαν τη θέση τους από την αριστερά, σε μια πλειοδοσία ασυναρτησιών.
Για πρώτη φορά στους δρόμους της Ρώμης πλήθη λαού πανηγύρισαν με το γνωστό φασιστικό χαιρετισμό και κατέλαβαν το κέντρο της πόλης.
Απόψε, στις 21:30, στην εκπομπή 'Ballaro' της RAI, o νέος Δήμαρχος Gianni Alemanno προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από το νεοφασιστικό πανηγύρι και σε ερώτηση του δημοσιογράφου Giovanni Floris για το νεοφασιστικό ντελίριο της Ρώμης, δήλωσε: «Πρέπει να κλείσουμε οριστικά με κάθε μορφή νοσταλγίας προς κάθε μορφή δικτατορίας».
Η πόλη της Ρώμης, η πόλη της εθνικής αντίστασης εναντίον του φασισμού, έχει Δήμαρχο που φέρει στο λαιμό του τον κέλτικο σταυρό, το σύμβολο του ιδεαλιστή φασίστα. Ένα σύμβολο που έχουν απαγορεύσει οι νόμοι του ιταλικού κράτους, που απαγορεύτηκε να αναρτάται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Κι όμως η νίκη του Gianni Alemanno ήταν ξεκάθαρη και χωρίς καμία αμφιβολία δημοκρατική.
Κι όλα αυτά για το Δημοκρατικό Κόμμα του Walter Veltroni, του πιο φιλοαμερικανού πολιτικού στην ιταλική πολιτική ιστορία αυτής της χώρας.
Νίκος Κλειτσίκας
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: