Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

21ο Συνέδριο του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος... για τον πατριωτισμό!

ΑΠΟ ΤΟ "PRESS-GR"

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Ο πατριωτισμός και ο διεθνισμός είναι δύο όψεις της ίδιας πολιτικής
του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης.
[...] Σε κάθε χώρα, η εκπλήρωση του εθνικού καθήκοντος
του εργατικού κόμματος δεν είναι μόνο ο λόγος ύπαρξης του,
αλλά είναι επίσης η κύρια συμβολή που μπορεί να ωθήσει
τον αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων
και των λαών όλου του κόσμου.
Έτσι το κατανοεί το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα,
κόμμα της εργατικής τάξης, κόμμα του λαού και του έθνους,
κόμμα της παγκόσμιας υπόθεσης της απελευθέρωσης του ανθρώπου,
το πατριωτικό και διεθνιστικό κόμμα
»
Álvaro Cunhal

Βλ. Αλβάρο Κουνιάλ, "O Partido com Paredes de Vidro" (To Κόμμα με τους Γυάλινους Τοίχους), σελ. 205.

Ξεκίνησε σήμερα το 21ο Συνέδριο του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ακολουθεί βίντεο με ζωντανή μετάδοση των εργασιών) και...

σηματοδοτεί μια άλλη πολιτική στο πεδίο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των λαών.

Όπως όλα τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα, σε πλήρη διάσταση με την κοσμοπολίτικη ευρωπαϊκή "αριστερά", θέτουν το ζήτημα της νομισματικής κυριαρχίας και την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραμένει μοναδική εξαίρεση στην Ευρώπη το ΚΚΕ. Σε αντίθεση με όλα τα αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα της δύσης που θέτουν στην πρώτη γραμμή την έξοδο από το "ευρώ", δεν επιθυμεί "αποσχιστικές τάσεις" στην ΕΕ και παραμένει δέσμιο της απόφασης του 20ου Συνεδρίου του: "Αντιφατικά εξελίσσεται η συνοχή της Ευρωζώνης. Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό «ευρωσκεπτικισμό». Πρόκειται για ένα ρεύμα εξίσου αντιδραστικό - αντιλαϊκό, που στηρίζεται από τμήματα του κεφαλαίου από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις και άλλα αστικά κόμματα...": "Ριζοσπάστης", ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 20ού ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επίσης, σ' ολόκληρη την εγχώρια "αριστερά" -και στο ΚΚΕ- διαφαίνεται πως υπερίσχυσαν οριστικά εκείνες οι δυνάμεις εντός των κομμάτων, με τις ίδιες αντιλήψεις εκείνων που θεωρούσαν τον Πρώτο-Καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη "εθνικιστή" (άλλωστε τον διέγραψαν κι "αποκατέστησαν" προσφάτως). Σήμερα ποινικοποιήθηκε ο "πατριωτισμός" στο βωμό του "δικαιωματισμού", των "ανοικτών συνόρων", της "ελευθεριότητας" και τώρα του "επιστημονισμού" των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Βιώνουμε, τόσο από την παραδοσιακή δεξιά, όσο κι από την κοσμοπολίτικη "αριστερά, την πάλαι ποτέ κομμουνιστική αριστερά. Στην πατρίδα μας ηττήθηκε ολοσχερώς το προοδευτικό κίνημα, ενσωματώθηκε στο σύστημα κι έχουμε την απόλυτη "πολιτική Αστρομυωπία", τη συσπείρωση κι ενότητα όλων κάτω από την ομπρέλα του "ρεαλισμού και της πολιτικής ορθότητας".

Φωτεινές ελπίδες στην Ευρώπη εκείνα τα πολιτικά κόμματα και κινήματα που επιμένουν σε μια άλλη πορεία. Ενδεικτικά από τις θέσεις του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διορθώνεται, δεν αλλάζει
Η δεξιά πολιτική κι η καπιταλιστική ολοκλήρωση στην Ε.Ε. και το ευρώ, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που έχουν επιδεινώσει όλα τα εθνικά διαρθρωτικά προβλήματα και κατασκεύασαν ελλείμματα, εμποδίζοντας την απάντηση από εκείνους που εμπλέκονται στη διαδικασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που υπάρχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, η οποία απαιτεί μία ρήξη με την πορεία της αυξανόμενης υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι απολογητές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το ευρώ όχι μόνο απέτυχε να προστατεύσει την Πορτογαλία από την τελευταία καπιταλιστική κρίση, αλλά, αντίθετα, ευνόησε την έκθεση της χώρας -στερώντας της τη νομισματική κυριαρχίας της, υποβάλλοντας την σε σοβαρούς και επαχθείς περιορισμούς από το ευρώ-, στην κερδοσκοπία των λεγόμενων "χρηματοπιστωτικών αγορών" και τον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλονται από τις μεγάλες δυνάμεις της και καθορίζονται από τα συμφέροντα των οικονομικών και χρηματοοικονομικών ομάδων της.»
 
Αυτή η πορεία των Πορτογάλων κομμουνιστών βασίζεται στις διδαχές του Αλβάρο Κουνιάλ, του μεγάλου ιστορικού ηγέτη του κόμματος και τις θέσεις που διατύπωσε για τη σχέση πατριωτισμού και διεθνισμού.

 

Στο δρόμο που χάραξε ο Álvaro Cunhal κι όλοι οι κλασικοί του μαρξισμού...

21ο Συνέδριο του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, 27 - 28 - 29 Νοέμβρη 2020

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ή οι Πορτογάλοι κομμουνιστές κι όλα τα ΚΚ της Ευρώπης είναι στην πραγματικότητα μακιγιαρισμένη ακροδεξιά ή ο Τσίπρας, η Φώφη, ο ΓΓιάνης, ο Κουτσούμπας κι η Ζωή δουλέυουν τον κόσμο τους ψιλό γαζί.
Ι. Κ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κακό το ψέμα, για να φέρουμε στα μέτρα μας την αλήθεια. Είναι φαινόμενο των φασιστών και των ναζί. Ο Γκέμπελς ήταν ο δάσκαλος, "άμα δεν μας βολεύει η αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια". Ο Αλβάρο Κουνιάλ πέθανε το 2005. Ανέλαβε γραμματέας ο Ζερόνυμο ντε Σόουζα. Και το έφερε το ΚΚ Πορτογαλίας πιο κοντά στην Ένωση Ευρώ. Από το 2015 το ΚΚ Πορτογαλιας στηρίζει την σημερινή αντιλαϊκή κυβέρνηση των σοσια-ληστων. Όλα τα ΚΚ της Ευρώπης στηρίζουν και συμμετέχουν στην Ένωση Ευρώ. Και αυτή είναι η αλήθεια.

Λώλος Δροσινός είπε...

Το ΚΚ πορτογαλίας δεν συμνετεχει στην κυβερνηση;

Ανώνυμος είπε...

Τελικα διαβασεσαι και απο ακροδεξιους που αντι κριτικης γραφουν με οτι χυλωμενο εκ γενετης εχουν στον κενο εγκεφαλο τους , προχωρα αστους τους προβοκατορες στην μιζερη ζωη τους