Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Ιδού ένα χιλιάρικο...

Ιδού ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» που λέγαμε και τότε.
Τι αγοράζαμε με αυτό το 1999, σε μια πρωινή Κυριακάτικη βόλτα;
Τσιγάρα αμερικάνικα: 400 δραχμές.
Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
Καφές φραπόγαλο: 500 δραχμές.
Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με... βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές.
2020
Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:
Τσιγάρα αμερικάνικα: 4,50 ευρώ.
Τυρόπιτα 1,5 ευρώ με τυρί. Χωρίς τυρί ένα ευρώ.
Καφές φραπόγαλο: 3 ευρώ.
Σύνολο 9 ευρώ, δηλαδή τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 480 ευρώ. Δηλαδή σε δραχμές 163 χιλιάδες (περίπου όσο και το 1999).
Απλά 20 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε. Ο βασικός μισθός μειώθηκε και για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν υπάρχει καν. Success story με τα όλα του...
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ φροντίζει με όλες του τις δυνάμεις για τον απρόσκοπτο ανασκαλοπισμό μέχρι εξαφανίσεως του ελληνικού λαού, χωρίς να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση.
Αν ήταν ηγέτης του ΚΚΕ ο Κουτσούμπας ή η Παπαρήγα επί Κατοχής, το ΕΑΜ δεν είχε ιδρυθεί ποτέ. Και αν παρελπίδα ιδρυόταν από άλλους, ο κοιλαράς και η ακαλαίσθητη θα το καταδίκαζαν ως... εθνικιστικό.
Βεβαίως, στην ευκταία περίπτωση που οι ιεχωβάδες ψηφοφόροι του δεν ήταν αγράμματα πρόβατα, διάβαζαν Μαρξ για το ζήτημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, Ψυρούκη για την διαχρονικά τρισάθλια στάση της ηγεσίας του σε κρίσιμες στιγμές και Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίον δεν ήθελαν για ΓΓ επειδή ήταν μεγάλη προσωπικότητα, δεν θα το ψήφιζαν.
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό, υποτίθεται, κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης το οποίο είναι επί της ουσίας υπέρ της ευρωζώνης. Τώρα πως μπορεί να είσαι κατά της ΕΕ, αλλά με γελοία σοφίσματα και την κουτοπονηριά των ίσων αποστάσεων να επαναλαμβάνεις το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" στο ζήτημα του νομίσματος...
Εν ολίγοις, το ΚΚΕ των ίσων αποστάσεων για την Συρία, την Ουκρανία, την επαμφοτερίζουσα στάση του ως προς το ευρώ, την ατλαντική Συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ θα είχε πάψει προ πολλού να δουλέυει τον κόσμο του, αν αυτός έκανε τον κόπο να διαβάσει τους κλασικούς του μαρξισμού. Για αρχή. Και ύστερα αξιόλογους Έλληνες που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές της πάλαι ποτέ ελληνικής Αριστεράς.
Όμως οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων δυστυχώς έχουν αλλεργία στο διάβασμα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν πως τους δουλέυουν ομαδικώς μέσα μούτρα τους. Και ζήσαν τα πολύχρωμα κομματόσκυλα καλά κι εμείς πεθάναμε.