Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ΕΕ: Άφησε τον έλεγχο της παραπληροφόρησης σε Σόρος και Γκέιτς

Τη «νιρβάνα» της ΕΕ, στο θέμα του ελέγχου της παραπληροφόρησης μέσω Διαδικτύου, χάλασε, με ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Jorge Buxadé Villalba.
Μη περιοριζόμενος στην παραπληροφόρηση, μέσω διαδικτύου, στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, δεν δίστασε να φέρει την Κομισιόν προ των ευθυνών της, υπογραμμίζοντας ότι:
-Οι μέθοδοι υποτιθέμενου ελέγχου της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων που χρησιμοποιούνται από τα κοινωνικά δίκτυα σαφώς αξιοποιούνται για να επιτεθούν στην ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά.
-Για το σκοπό αυτό, το...
Facebook χρησιμοποιεί ελεγκτές γεγονότων που ανήκουν στο Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τον George Soros, το Google και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Στην Ισπανία, οι κύριοι ελεγκτές γεγονότων είναι οι Newtral και Maldita.es.
-Αυτοί οι ελεγκτές γεγονότων, με άμεσους συνδέσμους με μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, αφιερώνονται στη λογοκρισία απόψεων και ειδήσεων για ιδεολογικούς λόγους, χωρίς την παρέμβαση δικαστή.
Εύλογα, λοιπόν, ρωτούσε αν προτίθεται η Κομισιόν να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης στο σχέδιο δράσης της έναντι παραπληροφόρησης και να θα εξακολουθήσει η Κομισιόν να επιτρέπει ιδιωτική λογοκρισία χωρίς δικαστική παρέμβαση.
Δυστυχώς, στην χθεσινή του απάντηση ο Επίτροπος Breton,δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα και ούτε λαμβάνει θέση, έναντι της σοβαρής καταγγελίας ότι, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, που έχει αναλάβει «εργολαβικά» το δήθεν κτύπημα της παραπληροφόρησης, χρηματοδοτείται από τον Τζώρτζ Σόρος και το Ιδρυμα Μπιλ Γκέιτς.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την παραπληροφόρηση δηλώνει ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της και στα συντάγματα των κρατών μελών.
Όλα τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης αποσκοπούν στην προστασία των δημοκρατικών συστημάτων της Ένωσης και στη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.
Ένα από τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης είναι η δημιουργία μιας πολυτομεακής κοινότητας, στην οποία θα συμμετέχου ανεξάρτητοι ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκοί ερευνητές, που θα έχουν ρόλο-κλειδί στην προώθηση της κατανόησης των δομών που υποστηρίζουν την παραπληροφόρηση και των μηχανισμών που διαμορφώνουν τον τρόπο διάδοσής τους στο Διαδίκτυο.
Για το σκοπό αυτό, η Κομισιόν προχωρά στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO), το οποίο θα προσφέρει αναλυτικά εργαλεία και διασυνοριακή συλλογή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανοικτών δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση και της χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών δεδομένων, για την υποστήριξη της ανίχνευσης και ανάλυσης πηγών παραπληροφόρησης και προτύπων διάδοσης.
Η EDMO θα είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής και θα διοικείται από ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που θα επιλέγεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη της EDMO.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Πηγή: Reporter.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η εργολαβία του ρεσάλτου του Θύμιου Παπανικολάου, σε ποιά κατηγορία της παραπληροφόρησης ανήκει;