Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

Ήταν 3 Ιούλη του 1941...

ΑΠΟ ΤΟ "PRESS-GR"
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Ήταν 3 Ιούλη του 1941...
Μόλις στις 22 Ιούνη του 1941 η ναζιστική Γερμανία εισβάλει στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών - Ε.Σ.Σ.Δ. Στη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση εισβάλουν πάνοπλες και πλήρως εξοπλισμένες 170 μεραρχίες του 3ου Ράιχ, οι οποίες θα γίνουν σε λίγες ημέρες περισσότερες από 250 όταν προστίθενται στρατεύματα ενίσχυσης από την Ιταλία, Ρουμανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ισπανία. Ένας ανίκητος στρατός της εποχής εξοπλισμένος και με χιλιάδες τανκ κι αεροπλάνα.
Τη ναζιστική επίθεση δέχεται μια Σοβιετική Ένωση εξαντλημένη από τον πόλεμο στο πλευρό της Λαϊκής Δημοκρατία Μογγολίας, που δέχθηκε επίθεση από την Ιαπωνία, τη σύμμαχο της... ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. 

«Εμείς τους ελευθερώσαμε κι αυτοί δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ»
Γκεόργκι Ζούκοφ, Βερολίνο (1945)
Στο μέτωπο με την Ιαπωνία έδινε τις μάχες ο στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ. Ήταν αυτός και το Γενικό Επιτελείο που επέβαλαν στον Ι. Στάλιν το Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ (Αύγουστος '39), γιατί εκείνη την περίοδο μια γερμανική επίθεση θα επέφερε την κατάληψη της Μόσχας σε μέρες, αν όχι ώρες.

Ήδη από τον Σεπτέμβρη του 1938 οι "σύμμαχοι" -με την Συμφωνία του Μονάχου, μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, ναζιστικής Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας- διευκόλυναν και παρότρυναν το ναζιστικό γερμανικό καθεστώς να εξαφανίσει τη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση. Οι "σύμμαχοι" απέκρουσαν όλες τις προσπάθειες του Στάλιν ν' αντιμετωπίσουν μαζί το ναζιστικό κτήνος κι ανέμεναν την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης.
Όμως, ο Γκεόργκι Ζούκοφ... αυτή η μοναδική στρατιωτική ιδιοφυΐα συνέτριψε το ναζισμό και μπήκε στο Βερολίνο με τον Κόκκινο Στρατό.
«Σοβιετική Ένωση, αν συγκεντρώσουμε μαζί
όλο το αίμα που έδωσες στον αγώνα,
ό, τι μας έδωσες στον κόσμο, όπως μια μητέρα,
έτσι ώστε η αγωνιούσα ελευθερία να μπορέσει να επανακτήσει τη ζωή,
ένα νέο ωκεανό θα είχαμε,
απ' όλους τον μεγαλύτερο,
απ' όλους τον βαθύτερο.»
Pablo Neruda, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971, από το επικό έργο "Canto Generale", 1950.[Βλέπε σε: Pablo Neruda: αν συγκεντρώσουμε μαζί όλο το αίμα που έδωσες στον αγώνα]

Στις 3 Ιούλη του 1941 ο Στάλιν απευθύνει ραδιοφωνικό μήνυμα στους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και μεταξύ άλλων (στο βίντεο ολόκληρη η ομιλία) επισήμανε:
«[...] Αναρωτιέται κάποιος πως μπόρεσε η Σοβιετική κυβέρνηση συμφώνησε να συνάψει ένα σύμφωνο μη επιθετικότητας με τόσο απαίσια άτομα, με τέρατα όπως ο Χίτλερ και ο Ρίμπεντροπ; 
Τι εξασφαλίσαμε εμείς για τη χώρα μας; Εξασφαλίσαμε ειρήνη για ενάμιση χρόνο και την ευκαιρία να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική Γερμανία εάν θα τολμούσε, παρά το σύμφωνο, να επιτεθεί στη χώρα μας... [...]»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

lampikos είπε...

και η σοβιετική Ρωσία και η ναζιστική Γερμάνια το έπαιρναν από την δημοκρατική ΗΠΑ μην το ξεχνάτε αυτό

http://theodotus.blogspot.com/2012/03/wall-street-ei.html

http://theodotus.blogspot.com/2012/01/wall-street.html

ΥΓ διαβάζω τους πάντες και βγάζω δικιά μου άποψη