Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Φιντέλ : "Tσάβες, μην πας να γίνεις μάρτυρας γιατί αυτό δεν τελειώνει σήμερα”

Oύγκο Τσάβες*

Δεν ξέρω πως κατάφερε ο Φιντέλ την 11η Απρίλη και έσπασε τον επικοινωνιακό κλοιό, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Είχαν κόψει σχεδόν όλες τις τηλεφωνικές γραμμές του Μεγάρου, ήταν σχεδόν αδύνατον να τηλεφωνήσεις σε οποιονδήποτε. Όμως ο Φιντέλ, αντάρτης τελικά, κατάφερε να συνδεθεί και μπορέσαμε να μιλήσουμε την 11η Απρίλη, πριν πάω στο Στρατόπεδο Τιούνα και ουσιαστικά συλληφθώ. Θυμάμαι τα λόγια του Φιντέλ. Δεν ανέφερε το... όνομα του Αλιέντε, όμως ήξερα ότι μου μιλούσε για τον Αλιέντε, γιατί ο Φιντέλ έζησε το δράμα της Χιλής και το πραξικόπημα, καθώς και τον πόνο να μαθαίνεις και να βλέπεις νεκρό τον Αλιέντε και καταδιωκόμενο και υποταγμένο τον λαό της Χιλής, την Επανάσταση της Χιλής. 

Έτσι εκείνη τη νύχτα της 11ης Απρίλη, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος μου είπε: ”Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να μιλήσουμε Τσάβες”. Με ρώτησε αρκετά πράγματα,”Πόσα στρατεύματα έχεις;”, “Πόσα όπλα έχεις; Που είναι αυτό, που είναι εκείνο”, σκεφτόταν πολλά πράγματα με βάση την εμπειρία του. Και μου είπε:”Ένα τελευταίο πράγμα θα σου πω, μην γίνεις μάρτυρας, γιατί αυτό δεν τελειώνει σήμερα” Δεν είχε άδικο.
* “Oύγκο Τσάβες, Ιστορίες του Arañero”
εκδόσεις Vadell Hermanos Editores C.A, 2012
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: