Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

Ο Δημήτρης Λιάτσος από τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας...

* Περισσότερα για τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας: ΕΔΩ

Είναι η σεζόν των βροχών στην Καραιβική... Από το πρωί τα τριγύρω βουνά γίνονται...άφαντα από τα πυκνά σύννεφα, το ψιλόβροχο αρχίζει αργά, δυναμώνει κρατά από...
10-30 λεπτά της ώρας. Η θερμοκρασία, εκεί «κολλημένη»στους 25-28ο. Βλέπεις τους ανθρώπους με τα σορτσάκι και τις παντόφλες να ξεπηδούν κάτω από τον ένα φοίνικα στον άλλο, ομπρέλες δεν πολυχρησιμοποιούν. Άλλωστε ξέρουν, ο να, η βροχή ξέκοψε ο ήλιος επανήλθε...και αργότερο το ίδιο και το ίδιο.
Όσο παρακολουθώ τα φαινόμενα, όλο και ξαναφέρνω στη μνήμη εικόνες από το μνημειώδες λογοτεχνικό έργο του Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιάς»!!!
Πέρα των λογοτεχνικών συνειρμών, το κοινωνικό μέτωπο είναι αυτό όπου παίζεται όλο το...παιγνίδι!
Πράγματι, οι στερήσεις είναι μεγάλες. Πράγματι, εκείνοι που το κατανοούν αυτό, πέρα από τους ντόπιους, είναι οι αμερικανοί σύμβουλοι, πράκτορες ή οτιδήποτε άλλοι είναι. Και δίνουν τις ενημερώσεις στην Ουάσιγκτον ότι «το σύστημα θα καταρρεύσει» αν σφίξουμε λίγο ακόμα τον κλοιό! Σε επιχειρησιακό επίπεδο, «τα κομπιούτερ και οι αριθμοί» αυτό το συμπέρασμα βγάζουν. Όμως αυτά δεν μπορούν να λαμβάνουν υπ´οψιν την κοινωνία, τις διαθέσεις της. Εγχώριος συνομιλητής μου (όχι βενεζουελάνος, ούτε οπαδός του Μαδούρο), τόνιζε ότι από τη μια ο πρόεδρος έχει όλα τα εργαλεία ελέγχου της κατάστασης μη ανατροπής του, από την άλλη, η αντιπολίτευση είναι τουλάχιστον τριών...κατηγοριών: 1. Κάποιοι ιδεαλιστές που θέλουν αλλαγή ηγεσίας και...αυτομάτως θα έρθει ευημερία! 2. Εκείνοι που θέλουν αλλαγή αλλά σε καμμία περίπτωση επέμβαση των «γιάνκινς». 3. Ένα πολύ μικρό τμήμα εκείνων που λένε αλλαγή και ας έρθει οποιοσδήποτε αρκεί να περνάμε καλά...
Οι τελευταίοι που μπορώ να τους χαρακτηρίσω «ωφελιμιστές» είναι...φρούτο όλων των κοινωνιών, ποτέ όμως δεν μπήκαν μπροστά για να αγωνιστούν!
Μέσα σε αυτό το συνοθύλευμα ο Γκουαϊντό και οι...αγγλόφωνοι σύμβουλοι δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο ρεύμα που θα...σάρωνε το καθεστώς. Άλλωστε οι κάτοικοι της χώρας αυτής, όπως και πολλών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχουν παράδοση δεκαετιών από αγώνες κατά των κατακτητών!
Το πνεύμα του απελευθερωτή από τον ισπανικό ζυγό, Σιμόν Μπολιβάρ, κυριαρχεί παντού! (Η απελευθέρωση και η ανεξαρτησία της Βενεζουέλας χρονικά συμπίπτει με τον ξεσηκωμό και την απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών, από το 1821 και μετά!).
Συνεχίζουμε...


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: