Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

"Αέναης Κατοχής & Αντίστασης" - το ανεπανάληπτο ιστορικό... "εθνικιστικής φαντασιακής πρόσληψης"- λαϊκό ορατόριο...

"Στον ρόλο του Λαϊκού Τραγουδιστή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που γνωρίζω καλά εδώ και σαράντα πέντε περίπου χρόνια. Η πρώτη μας συνεργασία ήταν μια συναυλία στο Παρίσι, την ίδια μέρα που...
έπεσε η χούντα. Έκτοτε, πολλά από τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο πλευρό μου, σε σημείο που να τον θεωρώ πνευματικό μου τέκνο. Η φωνή του είναι μοναδικά υπέροχη και πάντα με συγκινεί βαθύτατα. Οι εκφραστικές του ικανότητες αγγίζουν την τελειότητα. Αργότερα πήρε τον δικό του δρόμο επιλέγοντας και επιβάλλοντας την δική του προσωπικότητα που τον οδήγησε στο κέντρο του εφηβικού μας κοινού.
Θυμάμαι ότι στις αρχές του 1980 ήρθε στο σπίτι μου για να μου πει ότι λατρεύει τον Καρυωτάκη και να με παρακινήσει να τον μελοποιήσω γι’ αυτόν. Άλλο που δεν ήθελα, δεδομένου ότι ο μεγάλος ποιητής υπήρξε πάντα ο αγαπημένος της ψυχής μου. Τα συνέθεσα λοιπόν και του τα παρέδωσα και συμφώνησα να τα ερμηνεύσει με ηλεκτρονικό και αντιεμπορικό τρόπο, με τη συμμετοχή ενός μόνο μουσικού του Κώστα Γανωσέλη. Ο Γανωσέλης συμμετείχε κι αυτός παίζοντας πιάνο στις συναυλίες που έδωσα σε όλα τα στάδια της χώρας στα 1975 και έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά στον δίσκο του Καρυωτάκη. Το αποτέλεσμα γενικά ήταν υπέροχο. Όμως αμφιβάλλω αν το έχουν ακούσει το πολύ χίλια άτομα στην Ελλάδα.
Συγχρόνως, με βάση τα ποιήματα-τραγούδια του Καρυωτάκη συνέθεσα την πρώτη μου όπερα «Κώστας Καρυωτάκης».
Όπως καταλαβαίνετε, η χαρά και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, γιατί πιστεύω ότι ο Βασίλης θα βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε ένα έργο που ξεκίνησε από πολύ μακριά με προϋποθέσεις να πάει πολύ μακριά. Όσο θα υπάρχει Ελλάδα!"

...Τα λόγια του Μίκη, με αφορμή την σημερινή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής που με συγκίνησαν Vasilis Papakonstantinou
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: