Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

O Στάθης Παναγούλης ξεβράκωσε τον ΜΚΟάρχη Μουζάλα!

Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση δεν είναι από τις 31 Ιανουαρίου, είναι από τις 3 Ιανουαρίου. Θα ήθελα, όμως, να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί με τις επίκαιρες ερωτήσεις. Δεν μπορεί να έρχεται για συζήτηση μετά από δύο μήνες. Σε λίγο θα τους έχει παραδώσει στην Τουρκία τους πρόσφυγες αξιωματικούς η Κυβέρνηση και μετά θα έρθει να συζητηθεί η...
ερώτηση.
Μπαίνω στο θέμα. Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, ότι τον Ιούλιο του 2016 ο Τούρκος αξιωματικός Suleyman Ozkaynakci έφτασε στην Ελλάδα με άλλους επτά αξιωματικούς, που είχαν φύγει από την Τουρκία. Ένας από αυτούς είχε ζητήσει άσυλο και του ενεκρίθη από την 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, η οποία, αφού εξέτασε ενδελεχώς την περίπτωσή του, τα πραγματικά περιστατικά, εξέδωσε πολυσέλιδη απόφαση –πιστεύω να είχε προλάβει ο κ. Μουζάλας να διαβάσει την πολυσέλιδη απόφαση, πριν κάνει την ένστασή του- με την οποία επιβεβαίωσε την κρίση της υπηρεσίας ασύλου σε πρώτο βαθμό ότι ο Τούρκος στρατιωτικός τυγχάνει πρόσφυγας, σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης, δηλαδή υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος, συνέπεια βάσιμου φόβου δίωξης λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, βρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγενείας του και δεν επιθυμεί να θέσει εαυτόν υπό την προστασία της εν λόγω χώρας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές της Διεθνούς Αμνηστίας, των διεθνών συμβάσεων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων διεθνών οργανισμών για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τα βασανιστήρια, τις άθλιες συνθήκες κράτησης, τους βιασμούς, τις φυλακίσεις και τους εξευτελισμούς να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και το ένταλμα σύλληψης των τουρκικών αρχών, ορθώς έκρινε ότι υφίσταται κίνδυνο.
Κι έρχεστε εσείς, κύριε Υπουργέ, πριν το μελάνι στεγνώσει -άγνωστο για ποιον λόγο- και ζητάτε με αίτηση ακύρωσης να ακυρωθεί η άνω απόφαση να χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω αξιωματικό.
Φαίνεται, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε λησμονήσει την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, όταν πρόσφυγες Έλληνες διωκόμενοι από την χούντα είχαμε καταφύγει σε ξένες χώρες και μας είχαν δώσει όχι μόνο άσυλο, αλλά και ταξιδιωτικά έγγραφα και κυκλοφορούσαμε. Φαίνεται ότι ξεχνάτε ότι υπάρχει περίπτωση Έλληνα αξιωματικού που αρνήθηκε να υπηρετήσει τη χούντα, είχε πάει στο Ισραήλ, είχε ζητήσει άσυλο και όχι μόνο δεν του το έδωσαν, αλλά τον παρέδωσαν χειροδέσμιο στη χούντα και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Φαίνεται ότι ξεχνάτε, κύριε Υπουργέ, ότι όταν το «Βέλος» έφτασε στην Ιταλία, το υποδέχτηκαν οι ιταλικές αρχές και παρεχώρησαν όχι μόνο άσυλο, αλλά τους έδωσαν και ταξιδιωτικά έγγραφα και πολλοί από τους αξιωματικούς εκείνους έπιασαν δουλειά σε διάφορα πλοία.
Κι ερχόσαστε εσείς, κάθε τόσο, να μας λέτε ότι «εμείς η Αριστερή Κυβέρνηση…».
Δεν είσαστε Αριστερά, γιατί η Αριστερά έχει ανθρωπισμό, και δεν έχετε καθόλου ανθρωπισμό.
Να σας πω ποια θα είναι η κατάληξη των οκτώ αξιωματικών; Κύριε Υπουργέ, μια ωραία πρωία θα εξαφανιστούν από εκεί και θα τους έχουν αρπάξει οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας.
Τι θα συμβεί, κύριε Υπουργέ, με τους οκτώ; Γιατί κάνατε την προσφυγή; Γιατί ακυρώσατε την απόφαση της επιτροπή; Ποιοι σας το επέβαλαν αυτό; Δεν πιστεύω ότι από μόνος σας ξυπνήσατε ένα πρωί και είπατε ότι στον Σουλεϊμάν δεν πρέπει να του χορηγηθεί άσυλο.
Όσοι ζήσαμε εκείνες τις καταστάσεις έχουμε –να μου επιτρέψετε- μια ευαισθησία.
Γι’ αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σταματήσετε να παρεμβαίνετε. Κάνετε αυτό που σας υποδεικνύουν. Ποιοι; Τους ξέρουμε όλους. Έχετε γίνει έρμαιο πλέον οργανώσεων που δίνουν εντολές στην Κυβέρνηση για πολλά πράγματα.
Γι’ αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, πιστεύω μεθαύριο, στις 15 του Φλεβάρη, που εξετάζεται πάλι η περίπτωση του συγκεκριμένου Τούρκου αξιωματικού και άλλων αξιωματικών, να μην παρέμβετε ωμά για να μην δοθεί άσυλο στους συγκεκριμένους.
Και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε. Ήρθε το άσυλο και λες και ήταν ο Γιαγκούλας δεκάδες αστυνομικοί τον μετέφεραν σπρώχνοντας προς το Αστυνομικό Τμήμα εκεί που κρατούνται και άλλοι αξιωματικοί. Αν τον ειδοποιούσατε: «Παρουσιάσου, κύριε Σουλεϊμάν», δεν θα ερχόταν; Θα ερχόταν. Θέλουν να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Δευτερολογία Παναγούλη
Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μουζάλας έχει βγάλει την απόφασή του. Θα σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι πριν λίγο καιρό είχατε δώσει μια συνέντευξη, αν δεν κάνω λάθος, στον κ. Παπαχελά. Και είχατε πει εκεί ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί και ο συγκεκριμένος, ο Σουλεϊμάν, είχαν πάρει μέρος στον πραξικόπημα.
Πρέπει να γνωρίζετε -δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος νομικός, κύριε Υπουργέ- ότι με ενδείξεις, με «νομίζω» και με «πιστεύω» δεν μπορεί να καταδικάσουμε κανέναν. Πήρατε θέση, κύριε Υπουργέ, στη συνέντευξη αυτή που δώσατε πριν είκοσι μέρες περίπου. Τι πάει να πει υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις; Και τα στοιχεία ποιος σας τα έδωσε; Ένα ανελεύθερο καθεστώς που συλλαμβάνει, βασανίζει, που έχει καταδικαστεί από τις ευρωπαϊκές διεθνείς οργανώσεις. Κι έρχεστε και μας λέτε εσείς ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει. Είδατε μόλις προχθές ότι εξήντα τέσσερις Τούρκοι καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά μετά από φυλακίσεις, βασανιστήρια, προπηλακισμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, κύριε Υπουργέ, οι ενδείξεις, τα «νομίζω» και τα «πιστεύω», τα οποία εφαρμόζονται τις τελευταίες ημέρες εδώ, δεν ισχύουν. Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί ήταν αντίθετοι με το καθεστώς που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία και κατέφυγαν στη χώρα μας. Κι εμείς αντί να τους προστατεύσουμε, τους διαπομπεύουμε.
Και θέλω να μου απαντήσετε το εξής: Όταν ανεστάλη, καλώς ή κακώς -καλώς για εσάς, κακώς όμως- μετά την προσφυγή σας το άσυλο στον συγκεκριμένο Τούρκο αξιωματικό, στείλατε πλειάδα αστυνομικών να τον κουβαλάνε, σπρώχνοντας, πίσω στο σταθμό χωροφυλακής που φιλοξενούνται και οι υπόλοιποι. Αν τον είχατε ειδοποιήσει, κύριε Υπουργέ, δεν θα επέστρεφε; Θα επέστρεφε. Διότι αισθάνεται ανασφαλής εδώ στη χώρα μας σήμερα.
Για τους λόγους αυτούς, κύριε Υπουργέ, και πολλούς άλλους να σταματήσει αυτό το παραμύθι που έχει η Κυβέρνησή σας, ότι είσαστε Αριστερή Κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν είσαστε Αριστερή Κυβέρνηση, αλλά είστε μια Κυβέρνηση «διαλέγετε και παίρνετε». Το βλέπουμε κι αυτές τις μέρες με ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο και διασύρετε πρόσωπα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και έχετε μάρτυρες κουκουλοφόρους. Έχετε μάρτυρες κουκουλοφόρους!
Θα σας άρεσε, κύριε Υπουργέ, να πω και εγώ ότι είδα ή άκουσα ή μου είπε η γειτόνισσα ότι ο κύριος τάδε έκανε αυτό; Είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να τελειώσω με το εξής: Οφείλει η Κυβέρνηση να προστατεύσει τους διωκόμενους από καθεστώτα όπως της Τουρκίας, να τους φιλοξενήσει, να τους περιθάλψει. Και επειδή μου είπατε ότι είσαστε και εσείς στο «Βέλος», περίμενα μια μεγαλύτερη ευαισθησία από εσάς. Δεν πήρατε μόνο σας την απόφαση, κύριε Υπουργέ, να κάνετε την ένσταση, την έφεση. Σας την επέβαλαν.
Και θα σας θυμίσω και κάτι άλλο. Όταν είχε έρθει ο κ. Ερντογάν εδώ, ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Πρωθυπουργός του είπε ότι θα επιστρέψει τους οχτώ στους Τούρκους. Αντί να του πει ότι εδώ έχουμε δικαιοσύνη, έχουμε δημοκρατία, είμαστε η χώρα που δίδαξε τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο, του είπε ότι θα επιστρέψουν. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις και του κυρίου Πρωθυπουργού και αυτό που κάνατε εσείς, κύριε Υπουργέ.
Και γνωρίζω πολύ καλά ότι πήρατε εντολή να το κάνετε. Και είχατε δύο δρόμους: ή να εκτελέσετε την εντολή ή να πείτε αντίο στα υπουργικά έδρανα.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: