Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ! H Συμφωνία Κοτζιά με Αλβανία μοντέλο παραχώρησης και για Καστελόριζο

Από το "PRESS-GR"
Greta Christofilopoulou 
 Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γλεντάνε οι κότες... 
Σε επαναπροσδιορισμό της ΑΟΖ στο Ιόνιο προχωρά -σύμφωνα με ασφαλέστατη διπλωματική πηγή- ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς, με την υπογραφή νέας Συμφωνίας, βάσει της οποίας Ελλάδα, παραιτείται του δικαιώματος να θεωρηθεί ως σημείο εκκίνησης των 12 μιλίων η βραχονησίδα Μπακρέτα βόρεια της... Κέρκυρας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η Αλβανία, αποκτά κυριαρχία σε τμήμα του Ιονίου στο οποίο δεν είχε δικαίωμα εκμετάλλευσης με τη Συμφωνία του 2009!

Με την υπογραφή Κοτζιά, η Αλβανία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα τεμάχια "Ιόνιο 1" και "Ιόνιο 2", τα οποία με τη Συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

Για όσους δεν κατάλαβαν, αν ισχύσει κατι τέτοιο, θα ειναι η πρώτη επίσημη ελληνική παραχώρηση-εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία επί νησιωτικής περιοχής. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι, οτι η Συμφωνία Κοτζιά, θα αποτελέσει μοντέλο και για την περίπτωση του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Σημειώνεται οτι, τα σύνορα ανάμεσα Ελλάδα και Αλβανία δεν υπάρχουν καθορισμένα σύνορα από το 1914. Η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Βόρεια Ηπειρος εκχωρήθηκε στην Αλβανία.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: