Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ιδιώτες, idiotes και Τσίπρας

Κατά την επίσκεψη του Μακρόν, στην ομιλία του Τσίπρα στην Πνύκα ο έλλην πρωθυπουργός ανσφέρθηκε με τρόπο απαξιωτικό στον θεωρούμενο πολίτη που δεν συμμετέχει στα κοινά, χαρακτηρίζοντάς τον με τη φράση του Αριστοτέλη "ιδιώτη" η οποία είναι υποτιμητική με εγωκεντρική κατεύθυνση.
Η φράση αυτή πήρε με την...
πάροδο του χρόνου την έννοια του απολιτικού και βλάκα - του ηλίθιου διανοητικά (idiot). Ο κύριος πρωθυπουργός αγνοεί ίσως πως ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το ¨ίδιος¨και σημαίνει και σημαίνει "κοινός". Αλλά όμως και "ιδιαιτερότητα" σημαίνει κάτι πέραν από την κοινοτυπία. Ιδιαίτερος άνθρωπος είναι από πανέξυπνος έως πανύβλαξ. Εξαρτάται από ποια μεριά κάθεσαι εσύ και τον βλέπεις.
Eπίσης ο Αριστοτέλης απεχθανόταν τη δημοκρατία, αυτό είναι γεγονός. Υπέρ του πολιτεύματος της Σπάρτης ήταν. Διότι η δημοκρατία μας θέλει όλους ίδιους, κατά κάτω ίσους, όπως ωρυόταν κατά αυτής στα χρόνια της δημιουργίας της στην Έφεσο ο Ηράκλειτος. Το θέμα όμως δεν είναι η δημοκρατία και η μογκολοειδής ιδιωτία ούτε η διαστροφή της γλώσσας. Είναι ο Τσίπρος και η νοοτροπία του, που σε εποχές που ψάχνουμε με το φανάρι του Διογένη για ιδιώτες επενδυτές, σε δημόσιο λόγο τους χαρακτηρίζει ηλίθιους - idiotes.
Kάποτε πρέπει να μάθει αυτό το παιδί να μη χ@@ει εκεί που τρώει.
Σωτ. Γλυκ.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: