Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Η απελευθέρωση του Χαλεπίου πλησιάζει!

Μεγάλη μέρα η χτεσινή για την απελευθέρωση του Χαλεπίου!
Το τελευταίο τριήμερο βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη επιθετική πρωτοβουλία του Άξονα της Αντίστασης, διείσδυσης από ανατολικά στα κατεχόμενα εδάφη. Ο Συριακός Στρατός απελευθέρωσε τελικά χτες τη... συνοικία Hanano στο βόρειο τμήμα του τζιχαντοκρατούμενου Ανατολικού Χαλεπίου.

Το γεγονός αυτό έχει και συμβολική και στρατιωτική σημασία. Συμβολική γιατί το Hanano District ήταν απ’ τις πρώτες συνοικίες του Χαλεπίου που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές στην αρχή του πολέμου. Στρατιωτική γιατί η απελευθέρωση του απειλεί άμεσα να κόψει στα δύο τις δυνάμεις των τζιχαντιστών. Αν ο Συριακός Στρατός σταθεροποιήσει τη θέση του στο Hanano, η απελευθέρωση όλου του βόρειου τομέα του Ανατολικού Χαλεπίου θα είναι πλέον θέμα ημερών καθώς απομένει μόνο η συνοικία Shakhour, μία απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου, προκειμένου να ενώσει τον βόρειο εσωτερικό κλοιό που δημιουργεί η προέλαση του.
Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικές πηγές η μάχη για την απελευθέρωση της συνοικίας Sakhour έχει ήδη ξεκινήσει με έντονους βομβαρδισμούς των θέσεων των τζιχαντιστών. Αν πέσει το Sakhour oι τζιχαντιστές στις υπόλοιπες βορειότερες/βορειοανατολικές συνοικίες (Haydariyah, Ayn at-Tal, Bustan Al Pasa, Hellok, Sheikh Fares,Sheikh Kheder, Suleiman Al-Halabi) του βόρειου τομέα του Ανατολικού Χαλεπίου, θα αποκοπούν από το κεντρικό και νότιο τμήμα του Ανατολικού Χαλεπίου.
Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι κάποιοι απ' τους τζιχαντιστές της Haydariyah επιχειρούν να διαπραγματευτούν την παράδοση της συνοικίας με αντάλλαγμα αμνηστία. Άλλες αναφορές θέλουν τα τζιχάντια της Ahrar Al-Sham (αδερφάκια της al-Nusra) να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε Haydariyah και Sekhour υποχωρώντας νοτιότερα. Συριακά μέσα μεταδίδουν εικόνες πολλών δεκάδων κατοίκων της Hanano που μεταφέρονται σε ασφαλείς συνοικίες του Χαλεπίου εκμεταλλεύομενοι την προέλαση του Συριακού Στρατού.
Ο πολεμικός χάρτης του βόρειου τομέα του Ανατολικού Χαλεπίου (κόκκινο=Axis of Resistance, πράσινο=Al Nusra/FSA, κίτρινο=Κούρδοι-YPG): https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1OSttyvbGKqntDjF8Q0vfHCHUZo4&ll=36.22693097609713%2C37.18529823643189&z=14
Κι εδώ βίντεο με τις μάχες του τριημέρου: https://www.youtube.com/watch?v=FsNB3BtUXpQ
Η επιχείρηση στο Hanano ήταν τμήμα ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου με το οποίο οι δυνάμεις του Άξονα της Άντίστασης επιχειρούν να κόψουν στα τρία τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, τριχοτομώντας έτσι το Ανατολικό Χαλέπι και οδηγώντας σε ασφυξία τους τζιχαντιστές.
Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται οι μάχες στο κεντρικό τμήμα του Ανατολικού Χαλεπίου, στο τόξο μεταξύ της αρχαίας πόλης του Χαλεπίου (Citadel of Aleppo) και των υψωμάτων Shurtah και Sheikh Sa'eed, με τις δυνάμεις του Συριακού στρατού να επιτίθενται στην αγροτική περιοχή Sheikh Lutfi που βρίσκεται στην κοιλάδα μεταξύ των δύο υψωμάτων.
Αστικός χάρτης στον κεντρικό τομέα: http://wikimapia.org/#lang=el&lat=36.183333&lon=37.166319&z=14&m=b
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: