Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

«Πράσινο φως» από τον ξεχασιάρη (1.000.000 ξέχασε να δηλώσει το ατιμούλικο) για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, αδειάζει τον άλλο "αριστερό" Σκουρλέτη και συριζαίϊκο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη

Αποτέλεσμα εικόνας για σταθάκης ποθεν εσχες ξεχασε 1 εκατομμυριο
Ο επενδυτικός προσανατολισμός του νέου κυβερνητικού σχήματος, είχε τα πρώτα, αναμενόμενα, δείγματα γραφής. Ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, άδειασε τον προκάτοχό του κι ενέκρινε το...
τροποποιητικό προσάρτημα της τεχνικής μελέτης της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές.
Η έγκριση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρία, πρόκειται να λάβει όλες τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις εγκρίσεις, άδειες κλπ. από το ΥΠΕΝ, ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.
Η απόφαση αυτή, που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της δραστηριότητας της εταιρείας, στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, στο οποίο έχει ενεργητική συμμετοχή και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελος, δήλωνε ότι «ο κ. Σκουρλέτης δεν υπέγραψε μόνο με βάση την προσωπική του βούληση. Υπέγραψε με βάση εισηγήσεις υπηρεσιών, επεξεργασία των μελετών, ενστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και αξιολόγηση των ενστάσεων». Ομως η απόφαση Σταθάκη, ανέτρεψε τη λογική του κ. Φάμελου.
Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, με βάση τις δηλώσεις Φάμελου, τόνιζε σε ανακοίνωσή του: «Οι προσδοκίες της Ελληνικός Χρυσός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα έπαιρνε αποστάσεις από την τελευταία – κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης – ενέργεια του απελθόντος Υπουργού διαψεύστηκαν. Η απόφαση απόρριψης της μελέτης είναι ισχυρή και, σε επίπεδο Υπουργείου, είναι τελεσίδικη. Η «θαυματουργή»  μέθοδος flash smelting είναι και επισήμως κλινικά νεκρή.
Και συνέχιζε: Οποιαδήποτε αλλαγή στη μέθοδο επεξεργασίας ή στον επενδυτικό σχεδιασμό που ενδεχομένως υπάρχει στη σκέψη της εταιρείας ή της κυβέρνησης, δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο μετά από νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό είναι που προσπαθεί να αποφύγει η Ελληνικός Χρυσός και γι’αυτό επιμένει να προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατήσει όρθιο το πτώμα του flash smelting».
Η συγκεκριμένη αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» είχε υποβληθεί τον Μάιο στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους. Η εν λόγω αίτηση που ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, παρέμενε στο συρτάρι του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη με αποτέλεσμα να είναι τελικά στον αέρα ολόκληρη η επένδυση.
Η νέα απόφαση του κ. Σταθάκη επιτρέπει πλέον τη χωροθέτηση του εργοστασίου, αφότου προηγηθεί η επικαιροποίηση του φακέλου για την λήψη άδειας δόμησης από την Πολεοδομία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, της μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 και η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολάρια.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

“…ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτανα την μάνα που σας γέννησε…”
Privatizem a puta que vos pariu
Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την...
ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.
Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…
Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε..”.
Privatizem a puta que vos pariu
Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)