Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Πρώτη φορά Φασιστερά! ΓΕΜΙΣΕ ΕΚΑΒ η Βουλή! Τροπολογία (στα μουλωχτά) για ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών...


Από "PRESS-GR"
Σε ξεπούλημα των επίγειων και εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικές εταιρείες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ότι προχωρά το Υπουργείο Υγείας μέσα από τροπολογία που φέρνει στη Βουλή.
Στο... υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις» υπάρχει η τροπολογία με τίτλο «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα».

Η τροπολογία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων.

Χθες το βράδυ συνεδρίασαν εκτάκτως τα σωματεία του ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα και αποφάσισαν 6ωρη στάση εργασίας από τις 8:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, με νέες συνελεύσεις σήμερα για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι: «Η συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην θεσμοθέτηση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ με μισθωμένα ασθενοφόρα ή και μισθωμένο προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες. Η αναφορά στο κείμενο «αεροπορικών» ή «άλλων εταιρειών μεταφορών» γίνεται σκοπίμως και προς συγκάλυψη του πραγματικού σκοπού που εξυπηρετεί η τροπολογία που είναι αποκλειστικά και μόνο η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά ασθενοφόρα και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. […] Το επόμενο βήμα θα είναι η ενοικίαση εργαζομένων για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.»

Ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία και καταθέτουν τις εξής προτάσεις για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, προς τους πολίτες:

Την συνέχιση της συνεργασίας με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές τους ΕΚΑΒ.

Την επισκευή και συντήρηση των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών.

Την απόκτηση από το ΕΚΑΒ του δικού του στόλου πτητικών μέσων.

ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «ξεπούλημα» των αεροδιακομιδών σε ιδιώτες


Στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, κατήγγειλαν το «ξεπούλημα» των αεροδιακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες και απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας τροπολογία: «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα».

Στην τροπολογία αυτή περιέχεται η παράγραφος, στην οποία αναφέρεται: «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ και νομιμοποιείται η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στις εναέριες και επίγειες μεταφορές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «φαίνεται ότι η «αναδιοργάνωση» της λειτουργίας του Γραφείου Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ενός τμήματος που έχει θρηνήσει νεκρούς ιατρούς και διασώστες τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται από την διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας με το «ξεπούλημα» στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα προσπαθούν να νοικιάσουν αεροπορικά μέσα μεταφοράς ασθενών. Αύριο θα προσπαθήσουν να νοικιάσουν παρεχόμενες υπηρεσίες. Το επόμενο βήμα θα είναι η ενοικίαση εργαζομένων για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας ιατρικής βοήθειας».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την συνέχιση της συνεργασίας με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

Ακόμη, την επισκευή και συντήρηση των τριών εναπομεινάντων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.

Τέλος, την υλοποίηση της πρότασης των εργαζομένων, δηλαδή την απόκτηση από το ΕΚΑΒ του δικού του στόλου πτητικών μέσων.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ' όλα δεν έχουν δικά τους αεροπορικά μέσα. Τα ελικόπτερα που έχουν (οσα δεν πέσαν δηλαδή) είναι καθηλωμένα εδώ και πόσα χρόνια. Δεν δίνουν χρήματα για τη συντήρισή τους διότι έχουν βολευτεί με τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη των ΕΔ. Εκείνο το @ρχίδι ο παπαντωνίου το επέτρεψε να γίνεται σ' αυτόν τον αισχρό βαθμό. Όπως πχ, δωρεάν βολτίτσες ασθενών του κώλου συνοδεία γιατρών. Γιατί δεν μπορεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ που είναι βάρδια, να γνωρίζει πρίν ακόμη κάνει βάρδια (ίσως και 5 μλερες πρίν), το πόσους ασθενείς και από πού θα τους μεταφέρει. Γεγονός που οδηγεί αυτομάτως στη σκέψη, ότι η αερομεταφορά δεν ήταν και τόσο επείγουσα. Για να μην αναφέρω περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίσθηκε με βαλιτσάκι, θαρρείς και πήγαινε κάπου με το ιδιωτικό του αεροπλάνο ή ελικόπτερο.
Αποτέλεσμα, ξεσκίζουν τα ιπτάμενα μέσα φορτώνοντάς τους ώρες, τίποτε σχεδόν δεν μπορεί να προγραμματισθεί για συντήριση, και φυσικά αφού δεν πληρώνουν (απ΄΄ο το 1989) με το έτσι θέλω παρά τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, για το κόστος των επιπλέον ανταλλακτικών που υφίσταται ο στόλος λόγο της κατάχρησης αεροδιακομιδών, τα Επιτελεία είναι αναγκασμένα να περικόψουν κονδύλια από τη συτήριση των μαχητικών, και των άλλων μέσων που έχουν ο ΕΣ και το ΠΝ.
Και γιατί φωνάζουν τα παιδάκια? Μα γιατί, αν χρησιμοποιείται ιδιωτικός φορέας, το ΕΚΑΒ θα πρέπει να πληρώνει τις αεροδιακομιδές, άρα το κονδύλιο που έχει για τις πληρωμές του προσωπικού, ΔΕΝ θα συμπληρώνεται από το κονδύλιο που θα έπρεπε να πάει στη συντήριση των ιπταμένων μέσων ΠΑ, ΣΞ, ΠΝ. Όπα, και μετά τί θα γίνει ρε φίλε? Πώς θα κανονίσω εγώ να πετάξω σε άχρείαστες αεροδιακομιδές και να πληρωθώ με την ώρα από την στιγμή που χτυπά το τηλέφωνο και καλούμε εντός του αεροδρομίου για εκτέλεση αεροδιακομιδής? Πρίν τα ευρώ, η ώρα απασχόλησης ήταν 27.000 δραχμές. Βάλτο αυτό επί 6 για πλάκα, και βλέπουμε ένα απίθανο νούμερο που ξεπερνά εις διπλούν το μηνιάτικο ενός πιλότου των μαχητικών. Τουλάχιστον έ!!!
Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν δέχονται με τίποτε την εκτέλεση της αεροδιακομιδής να την κάνουν οι εκπαιδευμένοι ιατροί των ΕΔ για αεροδιακομιδές ακόμη κι από πεδία μαχών (έχουμε και κάποιους που υπηρέτησαν στις εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν και του Ιράκ). Με μόνο κόστος, ένα πτητικό επίδομα 3000 ευρώ το εξάμηνο, μείον την εφορία για το ένα εξάμηνο, ανεξαρτήτως ωρών πτήσεως και ωρών απασχόλησης. Μετρήστε το κόστος, για να γίνει αντιληπτό ότι το πάρτυ στην Ελλάδα ακόμη καλά κρατεί.
Και επειδή έπρεπε επιτέλους να βρεθεί μία λύση, προτίμησαν αυτή που έχουν όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Μιά δημόσια υπηρεσία, εκτελεί διεθνή διαγωνισμό και προσλαμβάνει έναν αεροιπορικό φορέα για εκτέλεση αεροδιακομιδών. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, εδώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με της ενοικίαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Και τί θα γίνει τότε ρε παίδες με τους αφιονισμένους συνδικαλ(η)στές του ΕΚΑΒ, που άμα λάχει γεννάνε και τρομοκράτες? Ε, ας το λύση ο γιδοβοσκός. Είναι λέει πολύ μάγκας.