Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Εντός, «εκτός» από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας η Φιλανδία...

Από το badmoney, μέσω "press-gr"
  
Κρύος ιδρώτας έχει λούσει την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο με την «συμφωνία» που κατέληξε η χωρά μας με την Φιλανδία.
Ενδεχομένως να μην έγινε κατανοητό, ωστόσο οι Φινλανδία δεν πρόκειται να μας δανείσουν τα λεφτά που τους αναλογούσαν από το β' πακέτο βοήθειας. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο θα κάνουν θα είναι να μας τοποθετήσουν κάπου ασφαλώς το περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα τους ...δώσουμε, για τα επόμενα 25 χρόνια, για να μας...
το επιστρέψουν με τους νόμιμους τόκους στο τέλος αυτής της περιόδου.
Έτσι ουσιαστικά και παρ' όλες τις προσπάθειες συγκάλυψης εκτός και εντος των συνόρων η πρώτη απώλεια είναι γεγονός και ο τρόμος έχει κυριέψει την κυβέρνηση για το τι θα συμβεί αν και κάποια άλλη χώρα στυλώσει τα πόδια και πει όχι...
Και πού θα βρούμε εμείς 1 δισ. για να τους το δώσουμε; Από τα υπόλοιπα 108 δισ. της βοήθειας, που θα πάρουμε από τους άλλους εταίρους – πιστωτές μας.Αυτή είναι με δύο λόγια η «συμμετοχή» των Φινλανδών στο β' πακέτο, η οποία, στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται, ανεξαρτήτως του τι λέει η κυβέρνηση και τι διαρρέεται στα ΜΜΕ.
Το Ελσίνκι, βεβαίως, από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μας δώσει άλλα λεφτά και η πεντακομματική κυβέρνηση της Φινλανδίας με αυτό το σύνθημα είχε εκλεγεί προσφάτως.
Κι αν δεν «έβγαινε» η φιλανδή υπουργός Οικονομικών να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, σε συνέντευξη της, ενδεχομένως να μην μαθαίναμε ποτέ την «ειδική σχέση» με τους Φινλανδούς.
Η οποία, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου ειδική, αλλά πολύ ξεκάθαρη.
Και βεβαίως, δεν τίθεται ζήτημα εμπράγματης εγγύησης, από τη στιγμή που δεν τίθεται και ζήτημα δανεικών. Τους δίνουμε εμείς 1 δις ευρώ, το οποίο θα μας το επιστρέψουν αυτοί εν ευθέτω χρόνω, με τους τόκους του.
Τι εμπράγματη εγγύηση να υπάρχει επ' αυτού; Το θέμα εν προκειμένω, είναι , να μην ζητήσουν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν το ...φινλανδικό μοντέλο.
Επί του παρόντος, πάντως, τέτοιο κίνδυνος δεν υφίσταται, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, εντός κι εκτός συνόρων.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία απαιτείται να εγκριθεί και από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα μεταφέρει ένα ποσό στο φινλανδικό κράτος. Το ποσό αυτό και οι τόκοι θα επενδυθούν σε χαμηλού ρίσκου μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα εγγυηθούν το δάνειο, σύμφωνα με το Ελσίνκι.
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ένα μεγάλο μέρος της φιλανδικής συμμετοχής που ανέρχεται περίπου στα 1,5 δις. ευρώ δεν θα τεθεί άμεσα στην διάθεση της Ελλάδας. Από το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα, κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα κατατεθούν σε λογαριασμό του Φιλανδικού Δημοσίου. Το ποσό αυτό, θα επενδύεται από την Φιλανδία σε ομόλογα ΑΑΑ και δοθεί στην Ελλάδα με τους τόκους, εφόσον η χώρα πετύχει τους στόχους του νέου πακέτου στήριξης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως η συμφωνία δεν έχει «εμπράγματο χαρακτήρα» και συμπλήρωσε πως συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.
Η κ. Ουρπιλάινεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των εγγυήσεων, πάντως δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν για το θέμα αυτό στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε τον Ιούνιο αφού έγιναν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, είχε εξαγγείλει ότι θα ζητούσε εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να λάβει μέρος σε μελλοντικές συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This