Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Καλό ταξίδι φίλε, σύντροφε Βία…

Ο Βίας Λειβαδάς μαζί με στελέχη του ΙΡΑ, συγρατούμενοι του στις αγγλικές φυλακές

Χθες έφυγε από κοντά μας ο Βίας…
Για εμάς δεν ήταν ο Πρόεδρος της Κίνησής μας για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου, δεν ήταν ο σύντροφος και φίλος των Βάσου Λυσσαρίδη, Ανδρέα Παπανδρέου, Απόστολου Κακλαμάνη, ο αγωνιστής του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, ο ΕΔΕΚίτης και πόσο μάλλον ένας τακτικός αρθογράφος σ’ αυτό το ιστολόγιο, ένας πραγματικός φίλος…
Θα μπορούσαν να γραφούν βιβλία και βιβλία για τον Βία Λειβαδά κι ελπίζουμε τα παιδιά του να γράψουν…
Όμως, δυστυχώς, αυτή η μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας παραμένει άγνωστη, τόσο στις πλατειές μάζες, αλλά πολύ περισσότερο στους σύγχρονους πολιτικούς μας.
Για την ώρα, ως ελάχιστο στερνό αντίο από το blog μας, θα περιοριστούμε σε μία επισήμανση-σταθμό της συνεισφοράς του Βία.
Αμερικανοκίνητη δικτατορία…
Ο αρχηγός του ΠΑΚ στέλνει στην Κύπρο τον Κώστα Τσίμα, να συναντήσει τον Βάσο Λυσσαρίδη και ν’ ανοίξει τις σχέσεις της οργάνωσης με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ο Γιατρός γνωρίζει στον Κώστα τον Βία και μαζί ξεκινούν για να βρεθούν στα στρατόπεδα της Παλαιστινιακής Αντίστασης!
Ο Βίας, μαζί με τον Κώστα, είναι οι άνθρωποι που οικοδομούν την αδελφική σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιάσερ Αραφάτ, του ΠΑΚ με την Παλαιστινιακή Αντίσταση.
Σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας, ο Βίας είναι ατρόμητος μπροστάρης της Ελληνικής Αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών!
Γι’ αυτά του οφείλουμε ως λαός ένα ευχαριστώ!
Φίλε Βία έφυγες… μας άφησες παρακαταθήκες...
Δεν ξεχνάμε την πορεία σου: από τις φυλακές των άγγλων αποικιοκρατών, μέχρι τον αγώνα σου να μην περάσουν τα σχέδια των αμερικάνων ιμπεριαλιστών με το σχέδι Ανάν.
Ο σπόρος του αγώνα, της αντίστασης και της Λευτεριάς, της Δημοκρατίας δεν θα πάει στράφι…
Καλό ταξίδι φίλε και σύντροφε Βία…
Εσύ μπόρεσες κι έφυγες με ψηλά το κεφάλι, "αμόλυντος", Απροσκύνητος και θα συναντηθείς με τους παλιούς σου συντρόφους, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Τσίμα, τον Γιάσερ Αραφάτ, τον Αμπού Τζιχάντ, τους Ιρλανδούς αγωνιστές του IRA και της ΕΟΚΑ, που απαγχόνισαν οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και τόσους άλλους…

Το τελευταίο άρθρο του Βία Λειβαδά στο blog μας:Βίας Λειβαδάς: Άγνωστε φίλε Νίκο (29 Αυγούστου 2009)
Το εισαγωγικό σημείωμα του Βία Λειβαδά στο βιβλίο «
Κώστας Τσίμας – Σελίδες Ζωής. Αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία»
Αγωνιστές του IRA και της ΕΟΚΑ - CYPRIOT AND IRISH PRISONERS IN BRITISH JAILS Όταν ο ΙΡΑ συνάντησε την ΕΟΚΑ. Κύπριοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κατάδικοι στις φυλακές της Αγγλίας 1956-1959.
Αγωνιστές του IRA και της ΕΟΚΑ - Εκδήλωση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας
Εκδήλωση Κυπρίων και Ιρλανδών αγωνιστών στο Δουβλίνο
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

2 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Οι μεγάλοι άντρες δεν πεθαίνουν ποτέ γιατί ζουν στις καρδιές μας...
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει το φθαρτό κορμί του.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι σημερινοί πολιτικοί σωπαίνουν μπροστά στους ήρωες; Θα χάσουν κύρος αν κάνουν μια δήλωση για τον Βία Λεβαδά; Ο Λυσσαρίδης θα εκφωνήσει σήμερα τον επικήδειο στο Βία. Και ο Βάσος μένει αλύγιστος. Σας ευχαριστούμε που θυμώστε τους ήρωες μας.