Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Η γεωργιανή συνωμοσία, όχι από νοσταλγούς μιας άλλης αριστεράς, αλλά από τον αμερικανό Tom Hayden

Η γεωργιανή συνωμοσία
Του Tom Hayden*

Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί θα έχουν προβλήματα τον Νοέμβριο, λόγω ενός νέου ψυχρού πολέμου με τους Ρώσους, τον οποίο προκάλεσαν εν πολλοίς ένας κορυφαίος σύμβουλος του Τζον Μακέιν και η ίδια νεο-συντηρητική ομάδα, η οποία κατασκεύασε τις αποδείξεις, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας, αλλά για πραγματική συνωμοσία, που δηλώνεται, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, πριν είναι πολύ αργά. Δεδομένου ότι η Δημοκρατική ιεραρχία και τα μεγαλύτερα Μέσα είναι εγκλωβισμένα σ’ αυτό, που ο ίδιος ο Ομπάμα αποκαλεί «παλαιό τρόπο σκέψης», θα πρέπει να προκληθούν, για να αναγνωρίσουν τη Συνωμοσία της Γεωργίας:
Ιδού ορισμένα ουσιώδη στοιχεία:
- Μετά τις συνοριακές αψιμαχίες, στις 8 Αυγούστου, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι εισέβαλε στην αυτόνομη αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας με τον εκπαιδευμένο από τις ΗΠΑ στρατό του. Οι Ρώσοι απάντησαν δυναμικά και γρήγορα εκδίωξαν τις δυνάμεις του Σαακασβίλι.
- Ο Μακέιν ταξίδεψε στη Γεωργία, όρισε τον «στενό του φίλο» Σαακασβίλι υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ το 2005 και ήταν ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος «αποδοκίμασε τη Ρωσία», τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε κατά της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. (ΝΥΤ, 18 Αυγ. 2008)
- Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν διχασμένη στις γνωστές γραμμές, με τα φιλογεωργιανά γεράκια να έχουν συγκεντρωθεί στο γραφείο του Τσέινι, σε συμμαχία με τον Μακέιν. Η πρώτη ομάδα ήταν «ρεαλιστές» της εξωτερικής πολιτικής, ενώ η δεύτερη ήταν ενθουσιώδεις οπαδοί της διάδοσης της «δημοκρατίας» από το Ιράκ μέχρι τα ρωσικά σύνορα.
- Ο Ράντι Σόινεμαν, σύμβουλος του Μακέιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχει καταγραφεί ως «εκπρόσωπος ξένων συμφερόντων» για λογαριασμό της κυβέρνησης Σαακασβίλι τουλάχιστον από το 2004, όταν ο Σαακασβίλι ανήλθε στην εξουσία, μέχρι τις 15 Μαΐου του 2008, όταν διέκοψε τυπικά τις σχέσεις του με την εταιρεία του λόμπι Orion Strategies. Εκείνη την εποχή η Orion είχε κερδίσει αμοιβές τουλάχιστον 800.000 δολαρίων από τη Γεωργία (W. Post, 13 Αυγ. 2008).
- Ο Σαακασβίλι με τον Σόινεμαν να τον συμβουλεύει, πολιτεύτηκε με πρόγραμμα για την ανάκτηση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
- Ο Σόινεμαν δούλευε για τη Γεωργία, όταν ο Σαακασβίλι έστειλε στρατεύματα για να ανακαταλάβουν τους δύο αποσχισθέντες θυλάκους, την Αζαρία το 2004 και το άνω Κόντορι Γκόργκι στην Αμπχαζία το 2006, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της Ρωσίας.
- Ο Σαακασβίλι σπίλωσε τα δημοκρατικά του εχέγγυα, όταν έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον άοπλων διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις διώξεις αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και πανεπιστημίων το 2007.
Μέχρι τώρα, ο Σόινεμαν ήταν λιγότερο ορατός, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός απ’ οποιονδήποτε άλλο κορυφαίο νεοσυντηρητικό, ο οποίος οδήγησε την Αμερική στο Ιράκ και τώρα εργάζεται για ένα νέο ψυχρό πόλεμο και μια προεδρία Μακέιν.
Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση του Ιράκ. Βοήθησε στον σχεδιασμό της Πράξης για την Απελευθέρωση του Ιράκ το 1998 που προέβλεπε 98 εκατ. δολάρια για το «ιρακινό λόμπι», υπό την ηγεσία του Αχμάντ Τσαλαμπί, το οποίο διέδωσε εσφαλμένες πληροφορίες στην πορεία προς τον πόλεμο. Εργάστηκε επίσης για τον Ντόναλντ Ράμσφελντ ως σύμβουλός του για το Ιράκ. Ηταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Προγράμματος για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα.
Ισχυρίζεται ότι εφηύρε τη φράση «ανάσχεση των κρατών ταραξιών» για την ομιλία του Μακέιν το 1999, η οποία απηχεί τη δεξιά ψυχροπολεμική στρατηγική για τον περιορισμό της επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης. Διετέλεσε, επίσης, έμμισθος λομπίστας ή σύμβουλος χωρών, που επωφελήθηκαν από την «ανάσχεση», όπως η Λεττονία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Γεωργία. Για να μη χάσει μια ακόμη ευκαιρία, η εταιρεία του εκπροσωπείτο στη «Συμμαχία της Κασπίας», όμιλο εταιρειών πετρελαίου και αερίου στην περιοχή.
Παραμένει ασαφές ποια μπορεί να είναι η σχέση του Σόινεμαν ως λομπίστα της Γεωργίας με τα δυτικά πετρελαϊκά συμφέροντα, τα οποία οδήγησαν το 2005 στην κατασκευή του αγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν, προκειμένου να παρακαμφθεί η Ρωσία.
Με δυο λόγια, ιδού τι θα μπορούσε να ειπωθεί: οι ίδιοι Ρεπουμπλικανοί νεοσυντηρητικοί, οι οποίοι κατασκεύασαν τις δικαιολογίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, επέστρεψαν και τώρα πληρώνονται για να προκαλέσουν ένα νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, από τον οποίο θα επωφεληθεί ο Μακέιν. Αυτά είναι επικίνδυνα, δαπανηρά παιχνίδια, που παίζουν με τη ζωή Αμερικανών για να επωφεληθούν Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί και οι φίλοι τους των πετρελαϊκών εταιρειών.
"Καθημερινή", 28 Αυγούστου 2008
Άσχετο;
Ο αμερικανοτσολιάς Άλεξ Ρόντος, σύμβουλος κι αυτός του αμερικανόδουλου Σαακασβίλι, αλλά και μέλος του ΔΣ του "Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου" (;) (μέχρι σήμερα δεν τον έχουν στείλει σπίτι του, τι ρόλο παίζει;
έτσι, για να είμαστε ενημερωμένοι για αυτό το "στέλεχος", που έγινε και πρέσβης της Ελλάδας!
Γιώργο Παπανδρέου, ακούς;


* Περισσότερα για τον Tom Hayden, ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ:
(http://xorisafenti.blogspot.com/2008/08/tom-hayden.html)
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: