Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008

Βράβευση δημοσιογράφων από την οργάνωση-πρακτορείο «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα»

Στην Αυστρία, το Γενάρη του 2006, η γνωστή για τις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση οργάνωση-πρακτορείο «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», με τη χορηγία και παρουσία, μεταξύ άλλων, της εταιρίας πετρελαιοειδών OMV (http://www.omv.com/), βράβευσε με το βραβείο «Press Freedom Award» τους δημοσιογράφους:
1. τον ελληνοκύπριο δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη
2. την τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Sevgül Uludag
3. την τουρκάλα δημοσιογράφο Demet Bilge Ergün
Αυτό το βραβείο της οργάνωσης απονέμεται δήθεν σε δημοσιογράφους η οποίοι επιτελούν ιδιαίτερο έργο στον τομέα της ελευθερίας του λόγου.
Η «επιτροπή» αιτιολόγησε αυτές τις βραβεύσεις, στην ως εξής:
Ο ελληνοκύπριος και η τουρκοκύπρια επιλέχθηκαν για την δραστηριότητά τους να διαλευκάνουν «σκοτεινές περιόδους» της κυπριακής ιστορίας, η δε τουρκάλα δημοσιογράφος για το θάρρος της να ασχοληθεί με το γυναικείο ζήτημα στην Τουρκία.
Τεράστιο ενδιαφέρον αποκτούν οι τοποθετήσεις των βραβευθέντων στην τελετή…
Η Urlike Lunacek,[1] βουλευτής των Πρασίνων στο αυστριακό κοινοβούλιο και υποστηρικτής της οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην Ε.Ε. πριν βρεθεί λύση για το πρόβλημα και έτσι η είσοδός της δυσχεραίνει τη λύση του προβλήματος και την πορεία εξεύρεσης λύσης”.
Ο κ. Μακάριος Δρουσιώτης, στην αντιφώνησή του, συμμερίστηκε τη θέση της κυρίας Urlike Lunacek και, μεταξύ άλλων, είπε ότι “ο Τάσος Παπαδόπουλος κορόιδεψε (εξαπάτησε)[2] την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσοντας την Κύπρο στην Ε.Ε. χωρίς να έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, ενώ δεν αποδεχόταν από την αρχή το Σχέδιο Ανάν”
Επίσης, ο κ. Δρουσιώτης επισήμανε ότι “οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχίσουν στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με ορισμένες τροποποιήσεις, όπως η εξασφάλιση πλειοψηφίας των Ε/Κ, με την υποστήριξη των Τ/Κ… η κυπριακή ηγεσία επιδιώκει ένα διαφορετικό σχέδιο λύσης με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, μια «μια ευρωπαϊκή λύση», που είναι ανέφικτη”.
Την «κατεύθυνση» έδωσε με σαφήνεια η κυρία Urlike Lunacek:
Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, ούτως ώστε οι δύο κοινότητες να είναι προετοιμασμένες να δεχθούν λύση”.
Σήμερα δεν θα σχολιάσουμε ούτε τη βράβευση, ούτε τις ομιλίες, ούτε τις «θέσεις» που εκφράστηκαν σ’ αυτή την τελετή που τίμησαν 20 με 25 άτομα που παραυρέθηκαν στην αίθουσα.
Για την ώρα και αναμένοντας σχόλια και παρατηρήσεις, ενημερωτικά οφείλουμε να επισημάνουμε, χωρίς συνειρμούς ή ταυτίσεις με οτιδήποτε, την ιδιαίτερη σχέση που έχει η οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» με την αμερικανική μυστική υπηρεσία Cia (βλ. μεταξύ πολλών επίσημων καταγγελιών, αυτές της έγκυρης ιστορικής αριστερής ιταλικής εφημερίδας «Il Manifesto» κ.α.π.).[3]
Επίσης, πως οι περισσότεροι «δημοσιογράφοι» που έχουν τιμηθεί με αυτό το «περίεργο» χρηματικό βραβείο βρίσκονται σε χώρες, που σύμφωνα με την γνωστή οργάνωση καταπιέζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα (Κούβα, Βιρμανία, Συρία, Κίνα), αλλά επιτρέψτε να προσθέσω ότι είναι χώρες που εντάσσονται στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Κάθε απάντηση καλοδεχούμενη!
Απλώς αναρωτιόμαστε… όλα αυτά είναι τυχαία;
Μήπως κάποιοι έχουν δικές τους σκοπιμότητες;Άσχετο: Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιός είσαι...

[1] http://www.gruene.at/personen/ulrike_lunacek
[2] Για την ακρίβεια της μετάφρασης, ή διευκρινήσεων, δεκτές όλες οι πληροφορίες, συμπληρώσεις, συμβουλές, αλλά απολύτως χρήσιμη και απαραίτητη η διευκρίνιση του ίδιου του κ. Δρουσιώτη.
[3] http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/04/rsf.html
"...Ωστόσο εγω θα επιμένω να λέω
την ελεφθερία ελεφθερία
το φόνο φόνο
την ενοχη ενοχη
μ' ένα πείσμα τρελου που σκαλίζει
στον τοίχο τ' όνομά-του με τα νύχια
"

"σχεδόν μηδίζοντες" λεύκιος ζαφειρίου - Κύπρος
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕ;

Ανώνυμος είπε...

Eida stin istoselida tou brabeiou oti o maggas pire kai 15.000 euroulopoula...
Taxidaki, amoibi kai...
Lete na yparxei kati apo p;isw?

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο παιδί είναι...
Ήξερε, ήξερε, ήξερεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

Φταίνε που φωνάζουν "Ρουφιάνοι δημοσιογράφοι";

Ανώνυμος είπε...

Μαυρα χρήματα για το σχέδιο ΑΝΑΝ και οι βραβεύσεις λέτε να έχουν καμιά σχέση ; Ερώτηση έκανα ;